09.04.2012

Про затвердження Порядку визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності

Постанова від 08.02.2012 р. № 237

ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ
КЛАСУ ПРОФРИЗИКУ:

Кабмін оновив документ
під Класифікацію ДК 009:2010

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.12 р. № 237

«Про затвердження Порядку визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності»

 

Постановою , що коментується, Кабмін затвердив Порядок визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності (далі — Порядок).

Порядок установлює механізм визначення Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — ФНВ) класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності. Із дати набуття чинності постановою, що коментується, втратить чинність її попередник — постанова КМУ «Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ та організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання» від 13.09.2000 р. № 1423.

Визначення класу профризику (усього 67 класів) необхідне для встановлення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що нараховується на зарплату найманих працівників (від 36,76 до 49,7 %). Віднесення роботодавця до певного класу профризику здійснюється за основним видом діяльності, що визначається за найбільшою питомою вагою обсягу реалізованої продукції та/або чисельністю зайнятих осіб за минулий календарний рік (дані Відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності*, що подається за підсумками календарного року).

* Про її заповнення ми писали у статті «Річний звіт до ФНВ за 2011 рік: подаємо оновлену форму до 25 січня» // «БТ», 2012, № 3, с. 38.

Страхувальників зацікавить додаток до Порядку, в якому наведено «Розподіл видів економічної діяльності за класами професійного ризику виробництва». На його підставі можна встановити, до якого класу ризику належить страхувальник. Такий розподіл здійснено згідно з чинною з 01.01.12 р. Класифікацією ДК 009:2010, тоді як у документі-попереднику розподіл проведено відповідно до Класифікації ДК 009-96.

Слід зауважити, що в основному принципових змін у розподілі страхувальників між класами постанова, що коментується, не внесла. По суті, додаток до Порядку переписали під Класифікацію ДК 009:2010.

Однак радимо перевірити, чи не зміниться у вас належність до класу після набуття чинності оновленим документом, використовуючи дані поданої за 2011 рік Відомості розподілу.

Постанова , що коментується, є чинною з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).