09.04.2012

Про розгляд звернення

Лист від 07.03.2012 р. № 5537/05-10

ПОМИЛКИ
 ЩОДО ПЕНСІЙНИХ
 ВНЕСКІВ ДО 2011 РОКУ:

механізм виправлення в роз'ясненні від ПФУ

Лист Пенсійного фонду України від 07.03.12 р. № 5537/05-10

«Про розгляд звернення»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розглянув питання щодо виправлення помилок у звітності з єдиного внеску (форма № Д4), допущених при обчисленні пенсійних внесків та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС). Зупинимося на них докладніше.

Як зауважив ПФУ в листі, що коментується, у разі самостійного виявлення платником заниження/завищення нарахованих сум страхових внесків, відображених у звітності за періоди до 01.01.11 р., зазначені нарахування слід відображати в Додатку до таблиці 1 додатка 4, а суми ЄВС потрібно відобразити в рядках 6 і 7 Таблиці 1 додатка 4.

Зазначені рядки не використовуються, якщо нарахування зарплати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з нарахуванням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок. Вони включаються до зарплати того місяця, в якому було проведено нарахування.

Якщо в поточному місяці необхідно сторнувати суму зарплати за попередній період у зв'язку з нарахуванням допомоги по тимчасовій непрацездатності за попередній період, то в таблиці 6 додатка 4 необхідно відобразити:

— суму зарплати за поточний період;

— сторновану суму зарплати за попередній період зі знаком «мінус»;

— суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за попередній період.

Таким чином, ПФУ говорить про виправлення помилок, допущених при обчисленні пенсійних внесків (нараховувалися до 01.01.11 р.), ЄВС (нараховується з 01.01.11 р.), у тому числі про ситуацію, коли за минулі місяці замість лікарняних помилково нараховано зарплату. На жаль, у листі, що коментується, немає докладного опису механізму виправлення таких помилок. Тому в таблиці (с. 7) наведемо його опис. Детально механізм виправлення помилок щодо пенсійних внесків, допущених до 2011 року, і щодо єдиного внеску було розглянуто в Темі тижня «Виправлення помилок у додатку 4 з ЄВС» // «БТ», 2011, № 43, с. 22.

 

Вид помилки

Правила виправлення помилки у формі № Д4

Помилки в сумах нарахованого ЄВС та пенсійних внесків

Помилки в сумах пенсійних внесків, нарахованих у періодах до 01.01.11 р.

Виправляємо у формі № Д4 за місяць, в якому виявлено та виправлено помилку:
1. У додатку до Таблиці 1 заповнюємо відповідні рядки пункту 3 «Виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 01.01.2011» (рядки 3.1 (3.1.1, 3.1.2), 3.2, 3.3 (3.3.1, 3.3.2), 3.4, 3.5, 3.6).
2. У Таблиці 6 указуємо зміну персоніфікованих даних щодо застрахованої особи, стосовно доходу якої помилково обчислено внески до ПФУ, заповнивши у графі 10 КТН:
— «6» — при самостійному донарахуванні;
— «7» — при самостійному зменшенні;
— «8» — донарахування при перевірці ПФУ;
— «9» — зменшення при перевірці ПФУ.
3. Якщо виправляються помилки в періодах до 2010 року, що зачіпають персоніфіковані дані працівника про його нарахування, крім заповнення Таблиць 1 і 6, слід сформувати і подати форму ІНДАНІ за звітний рік, в якому було допущено помилку.
У листі, що коментується, ПФУ не вказав на необхідність заповнення і подання Таблиці 6 та форми ІНДАНІ.
Але їх потрібно заповнювати, якщо допущено помилку при обчисленні пенсійних внесків у частині утримань

Помилка в базі для нарахування ЄВС, що справляється після 01.01.11 р.

Виправляємо помилку у формі № Д4 за місяць, в якому виправляють помилку.
1. Залежно від типу помилки в Таблиці 1 заповнюємо показники рядків 6 (якщо базу занижено) та/або 7 (якщо базу завищено).
2. Заповнюємо в Таблиці 6 на застраховану особу окремий рядок, у якому вказуємо у графі 10 КТН «2» (коли занижено базу) та/або «3» (коли завищено базу).
У листі, що коментується, ПФУ не вказав на необхідність заповнення Таблиці 6. Але її потрібно заповнювати, якщо допущено помилку при обчисленні ЄВС у частині утримань

Перерахунки (коригування) виплат за минулі періоди (не помилки!)

Донарахування зарплати за минулий період

Уключаємо в дохід поточного місяця та відображаємо разом із зарплатою, нарахованою в поточному місяці.
У Таблиці 6 зарплату поточного місяця і донараховану за попередні періоди показуємо одним рядком

Коригування зарплати за дні хвороби попередніх місяців

Виправляємо помилку у формі № Д4 за місяць, в якому здійснили перерахунок:
1. Для лікарняних заповнюємо форму № Д4 в загальному порядку: у Таблиці 1 (у рядках 1, 1.3, 1.4, 2, 2.3, 4, 4.3) суму нарахованих лікарняних, а в Таблиці 6 заповнюємо на працівника стільки рядків, скільки місяців охоплює листок непрацездатності.
2. Щодо зарплати в Таблиці 6 заповнюємо також декілька рядків:
— один рядок — на зарплату за поточний місяць (заповнюємо в загальному порядку);
— інший рядок — на виключення помилково нарахованої за дні хвороби зарплати минулого місяця: у графі 11 вказуємо місяць і рік, коли було здійснено помилкове нарахування; графи 15, 16 і 17 заповнюємо із знаком «-». У Таблиці 1 ці від’ємні суми вираховуватимуться при заповненні зарплатних рядків (рядки 1, 1.1, 2, 2.1, 2.1.1 — 2.1.6, 4, 4.1, 4.1.1 — 4.1.3).
Таким чином, ПФУ в листі, що коментується, офіційно підтвердив можливість унесення до Таблиці 6 від’ємних значень. Раніше про це йшлося тільки в консультації працівника ПФУ, опублікованій у Пошті тижня «Коригування звітності з ЄВС у зв'язку з нововиявленими обставинами» // «БТ», 2011, № 43, с. 19. До речі, там наведено наочний приклад відображення такого коригування