27.08.2012

Про внесення змін до Порядку використання Сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету

Постанова від 25.07.2012 р. № 741

ДЕРЖПІДТРИМКА
 ТВАРИННИЦТВА:

чергове вдосконалення механізму виплати
дотації на молодняк

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.07.12 р. № 741

«Про внесення змін до Порядку використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету»

 

Кабмін постановою від 25.07.12 р. № 741 учетверте за останні півроку вносить зміни до Порядку використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету, затвердженого постановою КМУ від 02.03.11 р. № 246, які вдруге стосуються лише порядку виплати так званої дотації на молодняк, а саме спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби (ВРХ). Першого разу порядок виплати дотації на молодняк був підкоригований постановою КМУ від 25.06.12 р. № 593*.

* Див. рубрику Калейдоскоп документів «Стисло про важливе» // «БТ», 2012, № 32, с. 13.

Суть нововведень полягає в тому, що:

по-перше, розширено перелік випадків, коли виплачується дотація на молодняк. Так, відтепер фізособи можуть її отримати не тільки за утримання молодняку ВРХ, що народився лише в їхніх господарствах, а й за утримання молодняку ВРХ, якщо такий молодняк фізособи набули шляхом переміщення від інших власників, тобто придбали, обміняли, отримали безкоштовно тощо.

по-друге, фізособам, які утримують молодняк, придбаний в інших власників, дотація виплачується у розмірі 250 грн. за кожні повні три місяці утримання в такому господарстві молодняку ВРХ до досягнення ним 15-місячного віку.

При цьому датою переміщення молодняку (придбання, обміну, тощо) з якого починається відлік 3-х місяців утримання, вважається, або:

а) дата прибуття тварини в господарство нового власника, яка вказана у паспорті ВРХ, засвідчена печаткою дільничної або районної лікарні ветеринарної медицини;

б) дата видачі паспорта ВРХ новому власникові.

Отже, щоб мати змогу отримати дотацію за утримання придбаного молодняку ВРХ фізособа має придбати його у віці не старшому за 12 місяців.

по-третє, конкретизовано місце подання пакета документів, що має подати фізособа для отримання дотації: їх слід подавати виключно за місцезнаходженням господарства фізособи сільським, селищним чи міським радам. Зауважимо, що такі документи приймаються щомісяця до першого числа наступного місяця та до 1 грудня 2012 р. Нагадаємо, що документи подають у складі копій паспортів ВРХ і ветеринарних карток до таких паспортів, копії паспорта фізособи та довідки або договору про відкриття рахунка в банку, а також копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

Постанова, що коментується, набула чинності з 15.08.12 р.