27.08.2012

Працівник-пенсіонер має право на ПСП

Відповідь на запитання

Працівник-пенсіонер має право на ПСП

На роботу сторожем прийнято пенсіонера на 0,5 ставки. Чи можна до його зарплати застосовувати податкову соціальну пільгу (ПСП)? Якщо можна, то в якому розмірі — 536,50 грн. або 536,50 х 0,5?

(м. Керч)

 

У розділі IV Податкового кодексу України (далі — ПКУ) зазначено випадки, за яких ПСП до зарплати працівників не застосовується. Так, згідно з п.п. 169.2.3 ПКУ ПСП не може бути застосовано до заробітної плати, яку платник податків протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Як бачимо, обмежень для осіб, які отримують одночасно разом із зарплатою пенсію з бюджету, у ПКУ немає. У зв’язку з цим працівнику-пенсіонеру може бути надано ПСП за умови, що виконуються вимоги ПКУ: працівник подав заяву про надання йому ПСП і підтвердні документи (за наявності права на підвищену ПСП), сума нарахованої зарплати за місяць не перевищує 1500 грн.).

Щодо розміру ПСП, то вона застосовується в повному обсязі (звичайна «01» у розмірі 536,50 грн. на місяць) незалежно від установленого режиму робочого часу.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО