10.12.2012

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та фінансової звітності

Наказ від 22.11.2012 р. № 1047

ФАКСИМІЛЕ:

податківці застосовувати забороняють

Наказ Державної податкової служби України від 22.11.12 р. № 1047

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та фінансової звітності»

 

Узагальнююча податкова консультація з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та фінансової звітності , затверджена наказом (далі — УПК № 1047), що коментується, присвячена питанням застосування факсиміле на первинних та інших документах. Як завжди, консультацію можна умовно поділити на дві частини: теоретичну та відповіді на запитання. Почнемо з останніх.

В УПК № 1047 ДПСУ дійшла висновку про неможливість застосування факсиміле:

1) при складанні податкової звітності. Висновок цілком передбачуваний і, на нашу думку, об’єктивний через відсутність чіткої правової регламентації застосування факсиміле (крім договорів) та визначення правового статусу факсиміле, тоді як у п. 48.5 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) йдеться про необхідність підписання звітності конкретними особами.

Тому доти, доки законодавчо факсиміле не прирівняють до власноручного підпису або в ПКУ не з’явиться пряма норма про можливість застосування факсиміле при підписанні податкової звітності, останню слід підписувати власноруч*;

2) при складанні податкової накладної. Власне кажучи, логіка податківців тут також очевидна. З нею змушені погодитися й ми на підставі вже приведених вище аргументів та міркувань. Додамо лише те, що про підписання податкової накладної конкретними особами без застереження про можливість застосування факсиміле йдеться в п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379**;

3) при оформленні податкових повідомлень-рішень, податкових вимог, наказів про направлення на перевірку. Цього висновку ДПСУ дійшла на базі аналізу відповідних норм ПКУ, в яких немає жодного слова про застосування факсиміле, а також п. 59 Типової інструкції з діловодства в центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою КМУ від 30.11.11 р. № 1242, згідно з якою заборонено застосування факсиміле посадової особи на організаційно-розпорядчих, фінансових, бухгалтерських документах.

* Водночас нам відомі судові рішення, в яких суд доходив до висновку, що факсиміле є власноручним підписом. Незважаючи на це, доти, доки ця практика не стане повсюдною або до внесення зазначених вище змін рекомендуємо не застосовувати факсиміле при оформленні податкової звітності.

** На неможливість оформлення податкових накладних з використанням факсиміле податківці вказували також і в роз’ясненні, розміщеному в розділі 130.21 Єдиної бази податкових знань.

Про те, що факсиміле не може застосовуватися при оформленні на направленні на перевірку, ішлося в розділі 030.02 Єдиної бази податкових знань. Радує, що ДПСУ послідовна в питаннях застосування норм ПКУ в частині факсиміле: відсутність згадки в ПКУ про можливість застосування факсиміле ДПСУ сприймає як заборону на застосування факсиміле в усіх випадках.

Водночас запитання про оформлення первинних та бухгалтерських документів із застосуванням факсиміле в консультації окремо не виділено. Проте відповідь на нього в консультації, що коментується, усе-таки є і міститься в теоретичній частині (див. «Не можна застосовувати факсиміле на первинних документах»).

 

Не можна застосовувати факсиміле на первинних документах

Витяг із УПК № 1047

«Використання при оформленні первинних документів факсимільного відтворення підпису допускається у порядку, встановленому законом, іншими актами цивільного законодавства.

Однак нормами Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» застосування факсиміле для підпису первинних документів не передбачено».

 

Цілком очевидно, що податківці є противниками застосування факсиміле на первинних документах. У принципі, при поточній редакції п. 2.5 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88, ми змушені погодитися з їх позицією. Порівняльний аналіз із колишньою редакцією названого пункту дозволяє стверджувати, що внесені Мінфіном зміни, по суті, були спрямовані на встановлення заборони на застосування факсиміле на первинних документах*. Власне кажучи, Мінфін уже давно говорить про заборону на підписання первинних документів за допомогою факсиміле (див. його лист від 03.08.09 р. № 31-34000-20-16/20991).

* Див. статтю «Факсиміле: особливості застосування» // «БТ», 2010, № 37, с. 15.