10.12.2012

Щодо порядку коригування податкового кредиту при переході платника податку на додану вартість на застосування спеціального режиму оподаткування у сфері сільського господарства

Лист від 20.08.2012 р. № 560/0/61-12/15-3415-02, 1089/0/7172/15-3417-02

РОЗПОДІЛ ПДВ

при переході на спецрежим

Лист Державної податкової служби України від 20.08.12 р. № 560/0/61-12/15-3415-02, № 1089/0/7172/15-3417-02

«Щодо порядку коригування податкового кредиту при переході платника податку на додану вартість на застосування спеціального режиму оподаткування у сфері сільського господарства»

Нагадаємо, що відповідно до п.п. 209.15.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі якщо товари/послуги, основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших товарів/послуг, то сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів/послуг, основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях. Це правило розподілу застосовують сільгосппідприємства, які придбали товари, перебуваючи на спецрежимі з ПДВ.

До переходу на спецрежим з ПДВ сільгосппідприємства відображають у загальній декларації з ПДВ операції з придбання товарів/послуг та основних засобів, які призначені:

для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг);

— для виготовлення інших товарів/послуг .

Якщо такі товари/послуги на момент переходу на спецрежим з ПДВ залишилися невикористаними, то постає запитання: коли і як розподілити суму сплаченого податкового кредиту між спецрежимною та іншою діяльністю?

Прямої відповіді на це запитання у ПКУ немає. У листі, що коментується, спираючись на положення п.п. 209.15.1 ПКУ, податківці виклали свою позицію з цього приводу (див. «Розподіл податкового кредиту при переході на спецрежим з ПДВ»).

 

Розподіл податкового кредиту при переході на спецрежим з ПДВ

Витяг із листа ДПСУ від 20.08.12 р. № 560/0/61-12/15-3415-02, № 1089/0/7172/15-3417-02, що коментується

«Враховуючи вищевикладене, після реєстрації в якості суб’єкта спеціального режиму оподаткування підприємство повинно подавати до податкового органу за місцем реєстрації загальну та скорочену податкові декларації з податку на додану вартість.

При цьому суми ПДВ, які були нараховані (сплачені) при придбанні товарів (послуг) в попередніх звітних періодах та включені до складу податкового кредиту таких попередніх звітних періодів, на дату переходу на спеціальний режим оподаткування залишаються невикористаними, мають бути розподілені на ті, які використовуватимуться у сільськогосподарському виробництві (діяльності, на яку поширюється спеціальний режим оподаткування), та ті, які використовуватимуться в іншій діяльності платника.

Такий розподіл має бути відображений у податковій звітності платника шляхом перенесення частки податкового кредиту із загальної податкової декларації (вказується зі знаком «-» в рядку 16.2) з податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість скороченої (вказується зі знаком «+» у рядку 12.2)».

 

Із роз’яснень податківців випливає, що розподіляти суму сплаченого податкового кредиту у попередніх звітних періодах між загальною і скороченою декларацією з ПДВ сільгосппідприємства мають при переході на спецрежим з ПДВ виходячи з очікуваного напрямку використання.

На наш погляд, такий підхід податківців хоч і не позбавлений логіки та все ж не універсальний.

Його доцільно застосовувати лише в тому випадку, коли залишки планується повністю використовувати у сільгоспдіяльності або ж достовірно відомо, де будуть використовуватись такі залишки. Лише в такому випадку підприємство зможе без помилок перерозподілити податковий кредит. По суті суму податкового кредиту, сформованого щодо «сільгоспних» залишків товарів/послуг, потрібно перенести до декларації з ПДВ (скороченої) вже при переході на спецрежим. Хоча є один негативний момент: не виключено, що такі корективи призведуть до суттєвого збільшення розміру ПДВ, нарахованого до сплати у загальній декларації з ПДВ (за рахунок зменшення податкового кредиту).

У випадку коли підприємство достовірно не знає, яка частина товарів, послуг чи основних засобів буде використовуватися у сільгсопдільності, а яка в інших операціях, то використовувати такий підхід не варто. Адже податковий кредит усе одно доведеться коригувати виходячи із фактичного напрямку використання.

Тому, на наш погляд, розподіляти податковий кредит слід не в момент переходу на спецрежим з ПДВ, а в момент використання товарів/послуг, як це передбачено у ч. 3 п.п. «а» п.п. 209.15.1 ПКУ. Такий підхід дасть можливість уникнути «зайвих» помилок у разі невірного розподілі податкового кредиту при переході на спецрежим з ПДВ.