17.12.2012

Стисло про важливе

Новини

Стисло про важливе

 

Індекс інфляції

За даними Держстату індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у листопаді 2012 року склав 99,9 % у порівнянні з жовтнем 2012 року, а за період січень – листопад 2012 року — 99,6 % (офіційні дані Держстату від 06.12.12 р.; www.ukrstat.gov.ua)

Автотранспорт

Віднині для держреєстрації легкового автомобіля його власник не повинен подавати до реєстраційно-екзаменаційного підрозділу ДАІ документ, що підтверджує оцінку вартості такого автомобіля. Також визначено, що перереєстрація транспортних засобів у разі зміни їх власників проводиться на підставі документів, що підтверджують правомірність їх придбання. При цьому зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться. Відповідні зміни внесено до Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них (наказ МВС від 17.09.12 р. № 809, чинний з дня опублікування). Зміни пов’язані з набуттям чинності деяких положень Закону України від 02.10.12 р. № 5413-VI // «БТ», 2012, № 46, с. 4

Дорогоцінні метали і каміння

Викладено в новій редакції Порядок продажу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння (постанова КМУ від 28.11.12 р. № 1096, чинна з 07.12.12 р.)

ЄВС

ПФУ листом від 12.11.12 р. № 26418/03-20 ще раз звернув увагу на те, що ЄВС у розмірі 2,85 % установлюється тільки для найманих працівників-інвалідів, які працюють на підприємствах УТОГ, УТОС (п. 7 ст. 8 Закону України від 08.07.11 р. № 2464-VI). Із зарплати інших працівників підприємств УТОГ, УТОС ЄВС утримується в загальному порядку — за ставкою 3,6 %

Електричні мережі

Затверджено Примірні договори про: (1) приєднання до електричних мереж електроустановки, яка виробляє електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії; (2) купівлю-продаж електричної енергії між суб’єктом господарювання, що виробляє електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії, та споживачем або постачальником електричної енергії за регульованим тарифом; (3) купівлю-продаж електричної енергії між державним підприємством «Енергоринок» та суб’єктом господарювання, що виробляє електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії (постанова НКРЕ від 11.10.12 р. № 1314, чинна з дня прийняття)

Електронний кабінет платника податків

Схвалено Концепцію створення електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків» (розпорядження КМУ від 05.12.12 р. № 1007-р, чинне з 05.12.12 р.). Мета Концепції — розширення переліку послуг, що надаються органами ДПС платникам податків з використанням електронного сервісу. Електронний сервіс створюється з метою надання платникам податків можливості працювати з органами ДПС у режимі реального часу з використанням електронного цифрового підпису на безоплатній основі. Робота з електронним сервісом здійснюється з персонального комп’ютера платника податків, підключеного до Інтернету, шляхом автентифікації з використанням електронного цифрового підпису та авторизації такого платника. ДПСУ повинна створити та забезпечити з 01.01.13 р. запровадження електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків»

ЗЕД, пільги

Унесено зміни до Закону України «Про Митний тариф України» щодо приведення ставок ввізного мита у відповідність до критеріїв Світової Організації Торгівлі (Закон України від 06.11.12 р. № 5476-VI, набере чинності з 01.01.13 р.). Закон спрямований на підтримку вітчизняного товаровиробника шляхом надання йому певних пільг, що допоможуть конкурувати з аналогічними імпортними товарами. Зокрема, Закон передбачає підвищення пільгової та повної ставок ввізного мита на: (1) пасти для ліплення, пластилін, включаючи використовуваний для дитячих розваг, «стоматологічний віск», стоматологічні матеріали на основі гіпсу; (2) продукти органічної і неорганічної хімії; (3) вироби з каменю, гіпсу, азбесту, скла; (4) машини, обладнання і механічні пристрої; (5) барвники, пігменти, фарбувальні речовини

Мисливське господарство

Затверджено Перелік питань для здійснення Державним агентством лісових ресурсів України та його територіальними органами планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у галузі мисливського господарства (наказ Мінагрополітики від 05.11.12 р. № 678, чинний з 10.12.12 р.). Здійснення планових заходів держнагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у галузі мисливського господарства та полювання з інших питань, які не включені до Переліку, забороняється. Наказом також затверджено уніфіковану форму акта перевірки

Рибогосподарство

Затверджено Ліміти та прогнози допустимого спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах загальнодержавного значення на 2013 рік (наказ Мінагрополітики від 14.11.12 р. № 708, чинний з дня опублікування)

Сільське господарство

Погоджено рекомендовані Комітетом з питань гігієнічного регламентування Держсанепідслужби Методичні вказівки з визначення пестицидів (постанова Держсанепідслужби від 02.08.12 р. № 23, чинна з дня прийняття)