06.02.2012

Про нарахування єдиного внеску на суми компенсації за невикористану відпустку

Лист від 18.10.2011 р. № 22373/03-20

ЄВС НА СУМУ КОМПЕНСАЦІЇ
 ЗА ВІДПУСТКУ:

«нараховувати — не нараховувати»:
 роз'яснює Пенсійний фонд

Лист Пенсійного фонду України від 18.10.11 р. № 22373/03-20

«Про нарахування єдиного внеску на суми компенсації за невикористану відпустку»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) розповів, як нараховують єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) на суму компенсації за невикористані щорічні (основну й додаткові) відпустки.

1. Нарахування компенсації за невикористані щорічні відпустки в період трудових відносин. Згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством, входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати. Тому ПФУ вказує на те, що такі виплати є об'єктом для нарахування та утримання ЄВС. У щомісячному додатку 4 (форма № Д4) суму компенсації відображають так само, як і відпускні, що нараховуються.

Такий порядок справляння ЄВС застосовується і тоді, коли нараховуємо компенсацію перед звільненням, і коли працівнику в період трудових відносин за частину невикористаної відпустки виплачують компенсацію.

Нагадуємо також про необхідність заповнення даних про звільнення працівника в таблиці 5 додатка 4 (форма № Д4): графи 10 і 11.

2. Нарахування компенсації за невикористані щорічні відпустки після дати звільнення. ПФУ в листі, що коментується, зазначає: якщо компенсацію нараховують після дати звільнення, то ЄВС нараховувати на такі суми не потрібно. Компенсація є платою за невідпрацьований час, а тому норми ч. 2 ст. 7 Закону про ЄВС* для нарахування ЄВС після дати звільнення з роботи не застосовуються. Тому на суму нарахованої компенсації звільненим особам ЄВС не нараховують і не відображають у додатку 4.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Аналогічний підхід ПФУ раніше висловлював у листі від 03.03.11 р. № 4149/05-10 (ком. у «БТ», 2011, № 15, с. 9). Як і раніше, ПФУ в питанні «нарахування/ненарахування ЄВС» для звільнених працівників використовує принцип «нарахована виплата за відпрацьований час/нарахована виплата за невідпрацьований час». Однак питання, як класифікувати виплати за «відпрацьований/невідпрацьований час», як було, так і залишилося нез’ясованим. Ми ж продовжуємо наполягати на позиції, що все-таки логічніше використовувати підхід «працівник/фізична особа, яка не перебуває у трудових відносинах», оскільки непрацівник не є платником ЄВС, а підприємства та підприємці щодо таких фізичних осіб не є роботодавцями. Тому ЄВС на виплати непрацівникам нараховувати не потрібно.