27.02.2012

Про оподаткування доходів об'єднань співвласників багатоквартирного будинку

Лист від 21.06.2011 р. № 7/14-6950

ДОХОДИ ОСББ:

як застосовувати пільгу

Спільний лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.06.11 р. № 7/14-6950 та Державної податкової адміністрації України від 30.06.11 р. № 7612/5/15-05/6

«Про оподаткування доходів об'єднань співвласників багатоквартирного будинку»

 

Листом , що коментується, компетентні органи порушили питання щодо оподаткування доходів об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), а точніше — стосовно визначення доходів, які не повинні обкладатися податком на прибуток згідно з Податковим кодексом України (далі — ПКУ). Суть проблеми залишилася незмінною та полягає в нестикуваннях формулювань п. 157.8 ПКУ та абз. 2 п. 157.11 ПКУ . Якщо перша норма ставить звільнення в залежність від цілей, на які буде спрямовано отримані доходи, то друга норма — у залежність від джерела отримання коштів (див. «Як оподатковувати доходи ОСББ»).

 

Як оподатковувати доходи ОСББ

Витяг із ПКУ

«157.8. Від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених у підпункті «е» пункту 157.1 цієї статті, отримані у вигляді внесків, коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності та у вигляді пасивних доходів.

<…>

157.11. <…>

Незалежно від положень абзацу першого цього пункту, у разі якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел інших, ніж визначені пунктами 157.2 — 157.9 цієї статті, така неприбуткова організація зобов'язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, що зменшена на суму витрат, пов'язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів».

 

Судячи з контексту листа, що коментується, держоргани схильні застосовувати пільги залежно від джерела виникнення доходу, чим дещо звужують сферу застосування пільги. Утім, унаслідок аналогічності норм, що існували в період дії Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», потрібно визнати, що такий фіскальний підхід ДПАУ просувала й раніше.

На нашу думку, приводів для звуження пільги немає незалежно від того, наскільки нечітко та неузгоджено сформульовано п. 157.8 ПКУ та абз. 2 п. 157.11 ПКУ .

По-перше, абз. 2 п. 157.11 ПКУ сформульовано, так би мовити, на всі випадки життя (тобто на всі пільги, установлені для неприбуткових організацій), а тому не може охопити всі нюанси та особливості встановлення пільг для того чи іншого виду неприбуткової організації, а це зовсім не означає, що пільгу має бути звужено. Його слід розуміти так, що ті доходи, які не пільгуються, мають обкладатися податком на прибуток.

По-друге, у разі якщо податкове законодавство допускає неоднозначність розуміння, то норми повинні трактуватися на користь платника податків. У нашому випадку — на користь п. 157.8 ПКУ.

Однак, ураховуючи усталену позицію ДПАУ, домогатися цього, найімовірніше, доведеться в суді.