27.02.2012

Нехарчова продукція: Порядок повідомлення про небезпечну продукцію

Постанова від 26.12.2011 р. № 1401, 1407

Нехарчова продукція: Порядок повідомлення про небезпечну продукцію

 

Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про загальну безпеку нехарчової продукції» від 02.12.10 р. № 2736-VI виробник або розповсюджувач продукції має (у порядку, установленому урядом) подавати органу ринкового нагляду повідомлення про продукцію, що не відповідає загальній вимозі про безпеку. І ось Кабмін затвердив Порядок подання повідомлення про продукцію, що не відповідає загальній вимозі щодо безпеки продукції, органам державного ринкового нагляду, відповідно до якого:

— якщо виробникам/розповсюджувачам стало відомо (або мало стати відомо на підставі наявної в них інформації) про те, що вони ввели в обіг/розповсюдили продукцію, що містить ризики для споживачів, то вони зобов'язані протягом двох робочих днів повідомити про це орган ринкового нагляду. При цьому вони мають повідомити також і про вжиті у зв'язку з цим заходи. Форму повідомлення затверджено разом з Порядком;

повідомлення не подається, якщо стосовно продукції діють вимоги про інші спеціальні повідомлення, вжиті коригувальні заходи і продукцію вилучено з обігу, а також якщо проблема стосується якості продукції, а не її безпеки.

Одночасно Кабмін розробив і затвердив Методику вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів, передбачених частиною першою ст. 28 і частиною четвертою ст. 29 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», для запобігання чи уникнення ризиків для суспільних інтересів.

(Постанови КМУ від 26.12.11 р. № 1401 (чинна з 06.02.12 р.) і від 26.12.11 р. № 1407)