09.01.2012

Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість

Наказ від 25.11.2011 р. № 1492

НОВА ЗВІТНІСТЬ З ПДВ:

наказ Мінфіну зареєстровано у Мін’юсті

Наказ Міністерства фінансів України від 25.11.11 р. № 1492

«Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Наказом , що коментується, Мінфін затвердив форми податкової звітності з ПДВ. За інформацією, розміщеною на офіційному сайті Мін’юсту (http://www.minjust.gov.ua/0/38317), цей наказ пройшов державну реєстрацію 20.12.11 р. за № 1490/20228.

Як правило, при запровадженні нових форм звітності виникає два типових запитання.

1. З якого періоду слід застосовувати нові форми звітності? Ураховуючи досвід запровадження нових форм податкової звітності після набрання чинності Податковим кодексом України (далі — ПКУ), на наш погляд, можна очікувати, що податківці і надалі будуть дотримуватись вимог п. 46.6 ПКУ, де передбачено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Оскільки наказ, що коментується, скоріше за все, буде офіційно оприлюднено у січні 2012 року (на момент підготовки цього номера офіційно не опубліковано, відповідно, він не набрав чинності), то застосовувати нові форми потрібно буде при складанні декларації з ПДВ за січень та I квартал 2012 року. Таким чином, за грудень 2011 року необхідно буде подати «старі» форми декларацій з ПДВ, затверджені наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41.

2. Що змінилося порівняно із попередніми формами? Як указано у поясненнях до проекту наказу , що коментується, який розміщено на офіційному сайті Мінфіну (www.minfin.gov.ua), приводом для затвердження нових форм звітності з ПДВ стало внесення змін до ст. 209 ПКУ Законом № 3609*. Зокрема, платникам ПДВ, які застосовують спецрежим згідно зі ст. 209 ПКУ, надано право зараховувати до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду залишок від'ємного значення ПДВ поточного звітного періоду**. Для цього у новій формі декларації з ПДВ (спеціальна) розділ III доповнено рядками 16 — 18.

Судячи з проведеного працівниками ДПСУ*** аналізу нових форм податкової звітності (ще до держреєстрації наказу, що коментується у Мін’юсті), а також самих форм, які були додані до згаданого проекту, у решті форм податкової звітності з ПДВ зміняться лише дані про документ, яким їх затверджено.

Детальніше зміни, які відбудуться у податковій звітності з ПДВ, ми розглянемо після того, як буде оприлюднено офіційний текст наказу, що коментується.

 

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI.

** Про те, що діюча форма декларації з ПДВ (скороченої) не передбачає такого зарахування, зазначалося у Темі тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

*** Див. статтю «Податкова звітність з ПДВ» // «Вісник податкової служби України», 2011, № 45, с. 23.