16.01.2012

Перехід на спрощену систему оподаткування: роз’яснення з ЄБПЗ

Відповідь на запитання

Перехід на спрощену систему оподаткування: роз’яснення з ЄБПЗ

 

Запитання

Відповідь (коментарі редакції)

При надсиланні поштою заяви ФОП(1), яка дата буде вважатись датою її подання?

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява) разом з Розрахунком доходу за попередній календарний рік може бути подана ФОП як особисто, так і надіслана поштою.
Якщо Заява направлена до податкового органу поштою, то датою подання такої Заяви буде вважатись дата надходження її до податкового органу, тобто дата реєстрації в журналі реєстрації вхідної кореспонденції.
Коментар редакції. Нам здається, що податківці досить фіскально підійшли до визначення дати подання Заяви поштою, оскільки такої вимоги не містить ні Податковий кодекс України (далі — ПКУ), ні Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (наказ МФУ від 20.12.11 р. № 1675) (2)

Як заповнювати Заяву, якщо господарська діяльність здійснюється у кількох місцях?

Якщо ФОПЄП має декілька місць здійснення господарської діяльності, то у Заяві він зазначає всі місця провадження господарської діяльності.
У разі здійснення платниками ЄП першої та другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки ЄП

З якої дати ЮО вважається платником ЄП, якщо Заяву подано не пізніше 25.01.12 р.?

ЮО, які прийняли рішення з 01.01.12 р. перейти на спрощену систему оподаткування та подали Заяву не пізніше 25.01.12 р., будуть вважатися платниками єдиного податку з 01.01.12 р. При цьому свідоцтво платника ЄП видається органом ДПС безоплатно протягом 10 календарних днів з дня подання Заяви (п. 299.5 ПКУ)

Чи необхідно ФОП при поданні Заяви з 2012 року надавати документ про сплату ЄП?

ФОП, які прийняли рішення працювати на ЄП, не пізніше 25.01.12 р. за власним бажанням в будь-який зручний для них час можуть подати до податкових органів Заяву, в якій потрібно обов'язково зазначити самостійно обрану підприємцем групу та ставку ЄП (для третьої групи).
З 01.01.12 р. ФОПЄП першої та другої групи повинні сплачувати ЄП не пізніше 20 числа поточного місяця. Підтвердженням своєчасної сплати та розміру обраної ставки податку є документ про сплату.
Коментар редакції. На жаль, це, як кажуть, «відповідь без відповіді». ПКУ для переходу на ЄП не вимагає подавати будь-які інші документи, аніж Заяву. Тому вимога про подачу документа про сплату ЄП разом із Заявою є незаконною

Чи враховуються при розрахунку середньооблікової кількості працівників наймані працівники, які пропрацювали менше 1 місяця за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом?

Визначення показника середньооблікової кількості працівників здійснюється відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників (наказ Держкомстату від 28.09.05 р. № 286; розділ 3). Отже, при розрахунку середньооблікової кількості працівників враховуються наймані працівники, які пропрацювали менше 1 місяця за цивільно-правовими договорами та за сумісництвом.
Коментар редакції. На наш погляд, відповідь неправильна(2)

Чи передбачено збільшення ставки ЄП для ФОП у разі оформлення найманого працівника?

При здійсненні своєї діяльності з використанням найманої праці ставки ЄП для ФОПЄП не збільшуються

Чи може ФОПЄП здійснювати виробництво та продаж ювелірних виробів?

Згідно із п. 1 та п. 2 ст. 1 Закону України від 18.11.97 р. № 637/97-ВР дорогоцінні метали — це золото, срібло, платина і метали платинової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді та стані (сировина, сплави, напівфабрикати, промислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт тощо). Дорогоцінне каміння — це природні та штучні (синтетичні) мінерали в сировині, необробленому та обробленому вигляді (виробах).
Враховуючи вищевикладене, ФОПЄП не мають права здійснювати виробництво та продаж ювелірних виробів.
Коментар редакції. Нам здається, що податківці слабо обґрунтували свою відмову у спрощенці виробникам і продавцям ювелірних виробів. Адже є ще і дозволені побутові послуги з виготовлення ювелірних виробів (п.п. 28 п. 291.7 ПКУ)(2)

(1)Використані скорочення: ФОП — фізична особа-підприємець; ЄП — єдиний податок; ЮО — юридична особа; ФОПЄП — фізична особа-підприємець — платник єдиного податку.

(2) Нашу позицію див. у Темі тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 42.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 СЂРѕР·РјС–щеної РЅР° офіційному сайті ДПСУ:

www.sta.gov.ua (СЂРѕР·Рґ. 230.01, 230.05, 240.01)