16.01.2012

Не отримували гроші від ФТВП — не потрібно подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП

Відповідь на запитання

Не отримували гроші від ФТВП — не потрібно подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП

 

Декілька працівників довго хворіли в I та II кварталах 2011 року, тож ми отримували від ФТВП допомоги, які їм виплачували. У IV кварталі працівники хворіли, але не більше 5 днів, тому їх лікарняні ми оплачували за рахунок коштів роботодавця. Чи потрібно подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП за IV квартал 2011 року, якщо гроші від ФТВП у цьому кварталі не отримували, заборгованості перед ФТВП немає?

(м. Житомир)

 

З 2011 року змінився порядок здійснення фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФТВП*. Ті суми, які працівник має отримати за рахунок коштів ФТВП, Фонд перераховує на рахунок роботодавця за поданою наперед заявою-розрахунком. І після надходження сум допомоги роботодавець виплачує їх працівнику. Таке фінансування здійснюється відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26. Про це ми писали у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16.

* Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У IV кварталі 2011 року працівники вашого підприємства хворіли не більше 5 днів, отже, виплата допомог по тимчасовій непрацездатності здійснювалася за ваш рахунок.

Згідно з п. 4.3 Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління ФТВП від 18.01.11 р. № 4, звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП не подається в разі:

— відсутності у страхувальника заборгованості по субрахунку 652 «За соціальним страхуванням» на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунку у звітному кварталі;

— наявності заборгованості за ФТВП на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 (378) у звітному кварталі.

У Порядку № 4 вказаний саме цей cубрахунок (652), проте з 4 липня 2011 розрахунки з ФТВП за сумами допомог необхідно вести на субрахунку 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» (див. «БТ», 2011, № 28, с. 3). Але на сьогодні ФТВП ще не оновив Порядок № 4 : у ньому фігурує старий рахунок.

Висновок. Оскільки ви у IV кварталі 2011 року не отримували кошти від ФТВП для виплати допомог по тимчасовій непрацездатності, тобто оборотів по субрахунку 652 (378) не було, а також оскільки не було заборгованості перед ФТВП (немає залишку по Кт 652 (378)), то й подавати форму Ф4-ФСС з ТВП за підсумками IV кварталу не потрібно.

Докладніше про звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП читайте у статті «Нова звітність до ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25. Як подати цю звітність в електронній формі, ми писали у статті «Звітність до ФТВП електронкою: ФТВП розробив порядок подання» // «БТ», 2011, № 35, с. 32.

 

Яна ІНДЮХОВА