23.01.2012

Щодо відображення податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних

Лист від 20.12.2011 р. № 9749/7/15-3517

ПОДАТКОВІ НАКЛАДНІ,
 ЗАРЕЄСТРОВАНІ У ЄРПН, —

ДПСУ за формування податкового
 кредиту у періоді виписки

Лист Державної податкової служби України від 20.12.11 р. № 9749/7/15-3517

«Щодо відображення податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних»

 

У листі, що коментується, податківці відповіли на запитання: у якому періоді покупець має право сформувати податковий кредит, якщо продавець виписав податкову накладну (ПН) чи розрахунок коригування до податкової накладної (РК) в одному звітному періоді, а зареєстрував її у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) в наступному звітному періоді.

Це питання постало відразу після того, як Законом № 3609* було надано право продавцю реєструвати ПН у ЄРПН не пізніше 20 днів, наступних за днем складання ПН. Розглядаючи його на сторінках нашої газети**, ми звертали увагу на те, що згідно з п. 198.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) право покупця на формування податкового кредиту виникає у тому звітному періоді, у якому відбулась перша подія: оплата чи отримання товарів. Однак для того щоб покупець зміг скористатись таким правом, має виконуватись ще ціла низка умов, зокрема, сума ПДВ має бути підтверджена належним чином заповненою ПН (абз. 1 п. 198.6 ПКУ).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (див. Тему тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3).

** Див. консультацію «Податкова накладна, яка виписана у вересні, зареєстрована у ЄРПН у жовтні. Коли виникає право на податковий кредит?» // «БТ», 2011, № 41, с. 45.

Продавець не має права видавати покупцю ПН, яка не зареєстрована в ЄРПН (абз. 2 п. 201.10 ПКУ). Отже, якщо ПН виписана в одному звітному періоді, а зареєстрована в ЄРПН у наступному, то це означає, що така ПН отримана покупцем не у періоді її виписки, а у наступному звітному періоді. Доказом того, що покупець отримав таку ПН із запізненням, є запис у ЄРПН. Відповідно до п.п. 11.2 п. 11 Порядку № 1002***, отримані ПН відображаються у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних (Реєстр) датою їх отримання. Тому зрозуміло, що покупець може відобразити таку ПН у Реєстрі:

— у звітному періоді, в якому вона була виписана (заднім числом), адже саме в такому періоді виникає право на формування податкового кредиту;

— у звітному періоді, в якому вона фактично отримана, щоб виконати формальну вимогу Порядку № 1002.

*** Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002.

Певні надії на те, що податківці не будуть «чіплятися» до таких формальностей і «поважатимуть» фундаментальне право покупця на податковий кредит, передбачене п. 198.2 ПКУ, з'явилися після появи листа ДПСУ від 23.09.11 р. № 1332/7/22-1417/462****, у якому було зазначено, що покупець має право включати таку податкову накладну до податкового кредиту того звітного (податкового) періоду, в якому була виписана податкова накладна, за умови, що вона була внесена до ЄРПН не пізніше 20 календарних днів, наступних за датою її виписки.

**** Див. ком. «Податкові накладні не зареєстровані у ЄРПН: ДПСУ затвердила Методрекомендації щодо перевірки» // «БТ», 2011, № 42, с. 6.

Однак у загальному випадку, коли йдеться про формування податкового кредиту на підставі ПН, яка отримана не у періоді її виписки, податківці наполягають, що право на формування податкового кредиту виникає у періоді її отримання. Такий підхід нещодавно було продемонстровано податківцями у листі ДПСУ від 25.10.11 р. № 4261/6/15-3415-04*****.

***** Див. п. 10 Шпаргалки бухгалтера «Актуальні питання щодо сплати ПДВ роз’яснює ДПСУ» // «БТ», 2011, № 47, с. 17.

Крім того, станом на 16.01.12 р. у розділі 130.23 ЄБПЗ****** є актуальною «погана» консультація, суть якої зводиться до такого: ПН, що отримана після реєстрації в ЄРПН у періоді, наступному за періодом її виписки, відображається у розділі IІ Реєстру на дату її отримання , відповідно, і податковий кредит, сформований на підставі такої ПН, декларується у ряд. 10.1 декларації з ПДВ за звітний період, у якому її отримано.

****** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sta.gov.ua

Поява листа, що коментується, на наш погляд, має поставити крапку в цьому питанні, адже у ньому головний податковий орган знову підтвердив, що право на формування податкового кредиту виникає за датою виписки ПН, а не за датою її отримання (див. «Перехідні ПН слід відображати у періоді виписки»).

 

Перехідні ПН слід відображати у періоді виписки

Витяг із листа, що коментується

«Таким чином, якщо податкова накладна та/або розрахунок коригування до податкової накладної зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних у місяці, наступному за їх випискою (але протягом 20 календарних днів з моменту їх виписки), то підприємство — покупець товарів (послуг) має право відобразити таку податкову накладну та/або розрахунок коригування до податкової накладної у складі податкового кредиту у місяці їх виписки та включити їх до реєстру отриманих податкових накладних у цьому місяці за умови, що такі товари (послуги) придбані з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства».

 

Як бачите, податківці не тільки підтверджують правомірність формування податкового кредиту за датою складання ПН, але і погоджуються із відображенням ПН у Реєстрі «заднім числом». Сподіваємось, що податківці будуть послідовними і найближчим часом переглянуть свої «погані» роз'яснення у ЄБПЗ та офіційно визнають вже давно усталену практику: ПН, отримані платником до дати подання декларації з ПДВ та електронної копії Реєстру, можуть бути відображені у такому Реєстрі (останнім числом звітного періоду чи фактичною датою отримання) і включені до податкового кредиту такого звітного періоду.