23.01.2012

Строки подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку на 2012 рік

Відповідь на запитання

Строки подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку на 2012 рік

Коли закінчується строк подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку та підтверджуючих документів, що дають право сільгосптоваровиробнику у 2012 році обрати фіксований сільськогосподарський податок?

(м. Кіровоград)

 

Щоб обрати фіксований сільськогосподарський податок (далі — ФСП), суб’єкти господарювання мають дотримуватися відповідних критеріїв (бути сільгосптоваровиробником та отримати за попередній рік виручку від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки у розмірі, що дорівнює або перевищує 75 % загальної суми валового доходу), щороку підтверджувати свій статус та подавати звітність за поточний рік.

У 2011 році, як і в попередніх роках, проблем зі строками подання документів про підтвердження статусу платника ФСП і звітності на поточний рік не виникало, бо спочатку у Законі про ФСП*, а потім у Податковому кодексі України (далі — ПКУ) було чітко сказано, що подавати такі документи слід до 1 лютого поточного року.

* Закон України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV (втратив чинність 01.01.11 р.).

Але після того, як до глави 2 розд. XIV ПКУ були внесені зміни Законом України від 07.07.11 р. № 3609-VI**, у строках подання документів, а саме звітності з ФСП, виникли розбіжності:

1) у п. 306.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу ДПС за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік;

2) у п. 308.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники для набуття і підтвердження статусу платника податку подають до 1 лютого поточного року:

— загальну податкову декларацію з ФСП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок, — органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

— звітну податкову декларацію з ФСП на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки;

— розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (далі — розрахунок сільсгоспчастки) — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок;

— відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок.

** Див. Тему тижня «Генеральная чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3.

На наш погляд, слід користуватися положеннями п. 308.1 ПКУ, де йдеться про подання звітності і підтверджуючих документів до 1 лютого поточного року. Пояснюється це тим, що у п. 308.1 ПКУ встановлено строк, у який сільгосптоваровиробники мають подати декларацію ФСП, розрахунок частки і відомості про наявність земель «для набуття і підтвердження статусу платника податку», а у п. 306.1 ПКУ — лише про можливість подання декларацій з ФСП. Тобто саме подання звітності і підтверджуючих документів не пізніше 1 лютого 2012 року надасть право сільгосптоваровиробнику обрати ФСП.

Схоже, що податківці дотримуються такого ж підходу. У консультації, наданій у ЄБПЗ (розд. 360.06), вказано, що якщо суб’єкт господарювання подав податкові декларації з ФСП на поточний рік, то він звільняється від обов’язку додатково подавати у період з 1 по 20 лютого поточного року зазначені податкові декларації. Тобто, як бачимо, податківці вважають, що головним є подання звітності і підтверджуючих документів до 1 лютого 2012 року, а подання самої звітності до 20 лютого — додатковий захід (хоча не зрозуміло, для чого потрібне таке дублювання).

Тому, щоб без проблем перейти на сплату ФСП у 2012 році, радимо сільгосптоваровиробникам подати декларації з ФСП та підтверджуючі документи, що дають їм право обрати ФСП (розрахунок сільсгопчастки і довідку про наявність земель) у строки, встановлені п. 308.1 ПКУ, тобто до 1 лютого 2012 року.

 

Сергій ДЕЦЮРА