30.01.2012

Про терміни подання податкової декларації з ФСП

Лист від 11.01.2012 р. № 04-39/10-25

ЗВІТНІСТЬ З ФСП НА 2012 РІК

подається до 20 лютого — точка зору Комітету ВРУ

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 11.01.12 р. № 04-39/10-25

«Про терміни подання податкової декларації з ФСП»

 

Нагадаємо, що на сьогодні у главі 2 розд. XIV Податкового кодексу України (далі — ПКУ) є розбіжності щодо дати подання сільгосптоваровиробниками податкової звітності з фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) для набрання і підтвердження статусу платника ФСП*.

* Див. Пошту тижня «Строки подання звітності з фіксованого сільськогосподарського податку на 2012 рік» // «БТ», 2012, № 4, с. 44.

Так, у п. 306.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу ДПС за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

А у п. 308.1 ПКУ передбачено, що сільгосптоваровиробники для набуття і підтвердження статусу платника податку подають до 1 лютого поточного року:

— загальну податкову декларацію з ФСП на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок — органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

— звітну податкову декларацію з ФСП на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки;

— розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (далі — розрахунок сільсгоспчастки) — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок;

 — відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/ або за місцем розташування земельних ділянок.

Сплачувати податкові зобов’язання з ФСП суб’єкт господарювання має щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п.п. 306.2 ПКУ).

У листі, що коментується, Комітет ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності (далі — КВРУ) висловив свою точку зору щодо строків подання звітності з ФСП.

КВРУ звернув увагу на положення п. 56.21 ПКУ, де передбачено, що у випадку, коли норма ПКУ чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі ПКУ, або коли норми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або коли норми одного і того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючих органів, унаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Ураховуючи наявність такої норми в ПКУ, а також те, що сплата податку не прив'язана до терміну подання податкової декларації на поточний рік і здійснюється у строки, встановлені ПКУ, КВРУ зробив цілком логічний висновок: податкові декларації з ФСП на 2012 рік, розрахунок сільгоспчастки та відомості (довідка) про наявність земельних ділянок можуть надаватись платником ФСП у строки, встановлені п. 306.1 ПКУ, тобто не пізніше 20 лютого 2012 року.

Однак ДПСУ до цього часу не надала жодних чітких роз’яснень з цього приводу. Тому не виключено, що на місцях працівники органів ДПС будуть наполягати, щоб сільгосптоваровиробники для набуття статусу платника ФСП подавали вище згадані документи у строк, встановлений п. 308.1 ПКУ (до 01.02.12 р.).

А тому, на наш погляд, у цій ситуації безпечніше подати декларації з ФСП і підтверджуючі документи до 1 лютого 2012 року. Тим паче, що у п. 308.1 ПКУ встановлено строк, у який сільгосптоваровиробники мають подати відповідні документи «для набуття і підтвердження статусу платника податку», а у п. 306.1 ПКУ лише йдеться про можливість подання декларацій з ФСП.

Якщо ж сільгосптоваровиробник не встиг подати звітність і підтверджуючі документи до 1 лютого, то він має можливість відстояти своє право на подання таких документів у строк, визначений п. 306.1 ПКУ, — не пізніше 20.02.12 р. При цьому головним аргументом у протистоянні з податківцями можуть стати висновки КВРУ, наведені у листі, що коментується.