16.07.2012

Щодо відображення інформації в додатку ОК

Лист від 23.05.2012 р. № 8833/6/15-1315

ДОДАТОК ОК
ДО ДЕКЛАРАЦІЇ

з податку на прибуток:
 позиція ДПСУ щодо
 порядку його заповнення

Лист Державної податкової служби України від 23.05.12 р. № 8833/6/15-1315

«Щодо відображення інформації в додатку ОК»

 

Лист, що коментується, присвячено порядку заповнення додатка ОК до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація)*, який уперше подавався за підсумками І кварталу 2012 року. Наші рекомендації з приводу заповнення нової форми Декларації, у тому числі й додатка ОК до неї, наведено в Темі тижня «Нова декларація з податку на прибуток» // «БТ», 2012, № 16, с. 34. Там ми дійшли висновку, що нормам Податкового кодексу України (далі — ПКУ) більше відповідає позиція, згідно з якою в додатку ОК наводять інформацію щодо тих операцій з єдиноподатниками (як юридичними, так і фізичними особами), за якими у платника податку на прибуток виникли доходи або витрати у звітному періоді за правилами, установленими розділом ІІІ ПКУ. Водночас ми зазначали, що такий порядок заповнення потребує величезних трудовитрат і, що найголовніше, він не несе в собі корисної інформативності як для самого платника податку на прибуток, так і для перевіряючих.

* Форму Декларації затверджено наказом Мінфіну від 28.09.11 р. № 1213.

Однак ДПСУ в сьогоднішньому листі дійшла такого самого висновку: п. 152.3 ПКУ, яким і передбачено надання переліку доходів і витрат платника податку на прибуток у розрізі контрагентів-єдиноподатників (у вигляді додатка ОК до Декларації), стосується тих доходів і витрат, що нараховуються за правилами податкового обліку, установленими розд. ІІІ ПКУ. Це означає, що, наприклад, під час придбання товарів у єдиноподатника платник податку на прибуток має відобразити такі витрати в додатку ОК у момент їх визнання податковими витратами згідно з ПКУ, тобто в розмірі собівартості таких реалізованих товарів у звітному періоді їх продажу.

На запитання, що загрожує підприємству в разі неправильного заповнення додатка ОК, ДПСУ нагадує про настання відповідальності згідно з п. 47.1 ПКУ. У свою чергу, у цій нормі зазначається взагалі, що в разі неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх надання контролюючим органам, недостовірності інформації, наведеної в зазначених документах, платники податків та їх посадові особи несуть відповідальність у порядку, установленому ПКУ. При цьому будь-якої конкретної санкції за таке порушення в ПКУ немає (є лише штрафи за неподання або несвоєчасне подання Декларації за ст. 120 ПКУ). Оскільки наведені в додатку ОК відомості мають швидше довідковий характер і не впливають на обчислення об'єкта обкладення податком на прибуток, то за відображення «недостовірних» відомостей у цьому додатку санкції за ПКУ не настануть. Головне, щоб за наявності операцій з єдиноподатниками додаток ОК було подано з відображенням у цьому даних, які є, на думку підприємства, правильними. Інакше (Декларацію подано не в повному комплекті) у податківців з'являються підстави для невизнання поданої звітності податковою декларацією (розділ 110.31 ЄБПЗ**). Максимальні негативні наслідки, що можуть загрожувати за «неправильне» заповнення додатка ОК, — це адмінштраф на посадових осіб підприємства (за ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення: штраф за порушення правил ведення податкового обліку — від 85 до 170 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 170 до 255 грн.), якого й так мало кому щастить уникнути при перевірці.

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua