23.07.2012

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо використання банківських виписок як первинних документів

Наказ від 05.07.2012 р. № 583

БАНКІВСЬКА
ВИПИСКА — ПІДСТАВА

для податкових витрат:
 Узагальнююча консультація ДПСУ

Наказ Державної податкової служби України від 05.07.12 р. № 583

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо використання банківських виписок як первинних документів»

 

Наказом, що коментується, ДПСУ затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо використання банківських виписок як первинних документів (далі — Консультація № 583), у якій роз'яснила, що виписка з особового рахунка клієнта банку може слугувати як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг із розрахунково-касового обслуговування.

ДПСУ вказала на те, що порядок надання розрахунково-касового обслуговування регулюється договором. Для того щоб вартість послуг на розрахунково-касове обслуговування можна було зарахувати до складу податкових витрат згідно з п. 138.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), необхідно мати первинні документи або інші документи, зазначені в розділі II ПКУ, що підтверджують понесені витрати. У п. 44.1 ПКУ такими документами, крім первинних, названо регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов'язані з нарахуванням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Щодо виписки з банківського рахунка, то ДПСУ вказує, що вона є регістром аналітичного обліку, містить записи про операції, здійснені протягом операційного дня, і є підтвердженням виконаних за день операцій і призначена для видачі або відсилання клієнту (див. «Виписка – документ для підтвердження податкових витрат» на с. 9). Тобто фактично виписка не є первинним документом — вона лише реєстр, що створюється на підставі первинних документів. Та й перелік реквізитів (наведені в п. 5.5 Положення № 254)*, що містяться в ній, дещо відрізняється від переліку обов'язкових реквізитів первинного документа, що містяться в ч. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік)**.

* Положення про організацію операційної діяльності в банках України, затверджене постановою Правління НБУ від 18.06.03 р. № 254.

** Докладніше див. статтю «Первинні документи: складаємо, заповнюємо, підписуємо…» // «БТ», 2011, № 39, с. 10.

 

Виписка — документ для підтвердження податкових витрат

Витяг із Консультації № 583

«<…> порядок надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування згідно із законодавством України має бути визначено при укладанні договору на здійснення розрахунково-касового обслуговування.

<...>

Залежно від виду операції первинні документи банку (паперові та електронні) поділяють на касові, які підтверджують здійснення операцій з готівкою, та меморіальні, що використовуються для здійснення безготівкових розрахунків із банками, клієнтами, списання коштів з рахунків та внутрішньобанківських операцій.

До первинних меморіальних документів, які підтверджують надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування, належать меморіальні ордери, платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, розрахункові чеки та інші платіжні інструменти, що визначаються нормативно-правовими актами Національного банку України.

Пунктом 5.1 глави 5 Положення № 254 визначено, що інформація, яка міститься в первинних документах, систематизується в регістрах синтетичного та аналітичного обліку. Запис в регістрах аналітичного обліку здійснюється лише на підставі відповідного санкціонованого первинного документа.

Виписки з особових рахунків клієнтів, що є регістрами аналітичного обліку, вміщують записи про операції, здійснені протягом операційного дня, та є підтвердженням виконаних за день операцій і призначаються для видачі або відсилання клієнту. Порядок, періодичність друкування та форма надання виписок (в паперовій чи електронній формі) із особових рахунків клієнтів обумовлюються договором банківського рахунка, що укладається між банком і клієнтом під година відкриття рахунка.

Запитання: чи може платник податку використовувати банківську виписку з особового рахунка клієнта як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування?

Відповідь: виписка з особового рахунка клієнта банку може слугувати як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування, за умови зазначення в ній інформації про надання банком таких послуг, сум операцій та заповнення обов'язкових реквізитів».

 

Водночас у ситуації, коли договором передбачено, що плату за розрахунково-касове обслуговування списує банк, а не окремо оплачує клієнт (платіжним дорученням), у переважній більшості випадків банк своїм клієнтам не видає окремі первинні документи на списання сум. Таке списання відображається у виписці (у розшифровці). Тому для бухгалтера немає нічого іншого, як відображати в бухгалтерському та податковому обліку витрати на розрахунково-касове обслуговування на підставі даних саме виписки. До речі, надходження безготівкових оплат від контрагентів також можуть відображатися у виписці в такому ж порядку, як і списання оплат за банківське обслуговування. І в обліку такі оплати відображаються на підставі даних виписки.

Крім реквізитів, наведених у п. 5.5 Положення № 254, на виписках може проставлятися відбиток штампу і підпис співробітника банку, що якоюсь мірою наближає її до первинного документа.

Про своє ставлення до виписки ДПСУ висловлювалася раніше в листі від 07.05.12 р. № 7912/6/15-1415. У ньому йшлося про те, що виписка має містити обов'язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік. У Консультації № 583 такої умови немає, наведено тільки визначення первинного документа із ст. 1 Закону про бухоблік (документ, що містить відомості про господарську операцію і підтверджує її здійснення). Це, на наш погляд, можна розцінювати як факт того, що податківці більше не шукають у виписці реквізити, перераховані в ст. 9 Закону про бухоблік. Однак з наведеної відповіді випливає, що податкові витрати на підставі виписки можна формувати за умови вказівки в ній:

1) інформації про надання банком послуг розрахунково-касового обслуговування;

2) сум операції (тобто списаних сум згідно з умовами договору);

3) обов'язкових реквізитів (імовірно, ідеться про реквізити виписки, зазначені в п. 5.5 Положення № 254).