23.07.2012

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо включення до бази обкладення податком на додану вартість і складу витрат засобів, отриманих як сума штрафу за затримку сплати або постачання товарів/послуг

Наказ від 06.07.2012 р. № 590

ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКІ
 САНКЦІЇ

не обкладаються ПДВ:
 ДПСУ змінила свою позицію

Наказ Державної податкової служби України від 06.07.12 р. № 590

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо включення до бази обкладення податком на додану вартість і складу витрат засобів, отриманих як сума штрафу за затримку сплати або постачання товарів/послуг»

 

В Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом (далі — Консультація № 590), що коментується, податківці розглянули питання про включення до бази обкладення ПДВ і до податкових витрат засобів, що отримано як суму штрафу за затримку сплати або постачання товарів/послуг.

Пунктом 185.1 ПКУ* визначено, що об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів і послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України згідно зі ст. 186 ПКУ. Згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче за звичайні ціни, установлені згідно зі ст. 39 ПКУ.

* Використані скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України, ГКУ — Господарський кодекс України, ЦКУ — Цивільний кодекс України.

Підпунктом 139.1.11 ПКУ передбачено, що суми штрафів і неустойки або пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, що підлягають сплаті платником податків, не включаються до складу витрат, які враховуються в разі визначення оподатковуваного прибутку.

Проаналізувавши норми ГКУ і ЦКУ, що регулюють порядок виконання взаємних зобов'язань із договорів і встановлюють відповідальність за порушення договірних зобов'язань, ми дійшли до деяких досить несподіваних висновків (див. «Оподаткування штрафів за затримку сплати або постачання товарів/послуг» на с. 12).

 

Оподаткування штрафів за затримку сплати або постачання товарів/послуг

Витяг із Консультації № 590

«Запитання 1. Чи включаються до бази оподаткування ПДВ кошти, отримані як сума штрафу та/або неустойки чи пені, втрат від інфляцій за весь період прострочення грошового зобов'язання, 3 відсотки річних від простроченої суми (або інший відсоток, встановлений договором), які покупець сплачує постачальнику у разі затримки оплати за товари/послуги?

Відповідь. Суми коштів, отримані як сума штрафу та/або неустойки чи пені <…> , які покупець сплачує постачальнику у разі затримки оплати за товари/послуги, не змінюють базу оподаткування ПДВ поставлених товарів/послуг.

Запитання 2. Чи змінюють базу оподаткування ПДВ кошти, сплачені як сума штрафу та/або неустойки чи пені, втрат від інфляцій за весь період прострочення грошового зобов'язання, 3 відсотки річних від простроченої суми (або інший відсоток, встановлений договором) за затримку постачання товарів/послуг?

Відповідь. Суми коштів, що сплачуються у вигляді штрафів та/або неустойки чи пені <…> при затримці постачання товарів/послуг покупцю, не змінюють базу оподаткування поставлених товарів/послуг.

Запитання 3. Чи включаються до складу витрат витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, зокрема, сплачені як сума штрафу та/або неустойки чи пені, втрат від інфляцій за весь період прострочення грошового зобов'язання, 3 відсотки річних від простроченої суми (або інший відсоток, встановлений договором), які сплачені платником внаслідок невиконання умов договору?

Відповідь. До складу витрат не включаються витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, зокрема, сплачені як сума штрафу та/або неустойки чи пені <…>, які сплачені платником внаслідок невиконання умов договору».

 

Із наведених вище відповідей випливає:

1) надходження або сплата штрафів, неустойок не змінюють базу обкладення ПДВ.

Нагадаємо, що раніше податківці наполягали на зворотному. Так, до 04.07.12 р. в ЄБПЗ (розділ 130.08) була діючою консультація, в якій ішлося про те, що кошти, отримані як сума штрафу за затримку сплати чи постачання товарів/послуг тощо, необхідно розцінювати як компенсацію вартості товарів/послуг, яка включається до бази обкладення ПДВ. Ми з таким фіскальним підходом ніколи не погоджувалися, тому теперішню позицію податківців можемо лише привітати;

2) витрати на сплату штрафів, неустойок, пені не можна визнати податковими витратами, оскільки вони не пов'язані зі здійсненням господарської діяльності.

Щодо другого висновку хотілося б відзначити, що в такому разі має місце несправедливість: якщо нам надходять суми штрафів, то ми їх зобов'язані відображати в доходах (п.п. 135.5.3 ПКУ), а якщо сплачуємо — то визнати витрати не маємо права (п.п. 139.1.11 ПКУ). Але такі норми закладено в самому ПКУ, тому з ними не посперечаєшся.