04.06.2012

Про розгляд листа

Лист від 02.12.2011 р. № 6761/6/15-1415

ПРИДБАННЯ
КОНДИЦІОНЕРА  ТА ПИЛОСОСА:

ДПСУ не заперечує проти
 їх амортизації за умови
використання в госпдіяльності

Лист Державної податкової служби України від 02.12.11 р. № 6761/6/15-1415

«Про розгляд листа»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала свою позицію стосовно відображення в обліку з податку на прибуток витрат на придбання кондиціонера, спліт-системи* та пилососа.

* Один із видів кондиціонера.

Загальний тон листа створює сприятливе враження, однак чітких висновків у ньому зроблено не було.

Так, у листі зазначено, що «суми амортизації витрат на придбання основних засобів відображаються у складі витрат залежно від напрямку їх використання за умови, що такі основні засоби використовуються безпосередньо в господарській діяльності та не є необоротними матеріальними активами».

Тут потрібно звернути увагу на таке.

1. У листі, мабуть, допущено друкарську помилку, бо за змістом ідеться про оборотні матеріальні активи (малоцінні швидкозношувані предмети — МШП).

2. Податківці дозволяють відображати амортизацію в податкових витратах лише за умови безпосереднього використання зазначених активів у господарській діяльності. А з цього випливає, що факт такого використання слід документально підтвердити, до того ж бажано зробити посилання на нормативні документи. При цьому слід ураховувати, що стосовно кондиціонерів у консультації з розділу 110.09.01 ЄБПЗ як одна з умов для відображення в податковому обліку висувалася вимога про необхідність їх установлення відповідно до Переліку заходів і засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затвердженого постановою КМУ від 27.06.03 р. № 994 (далі — Перелік). У п. 1 зазначеного Переліку йдеться про необхідність приведення основних фондів у відповідність до вимог нормативно-правових актів з охорони праці стосовно:

— систем вентиляції та аспірації, пиловловлюючих пристроїв та установок для кондиціонування повітря у приміщеннях діючого виробництва та на робочих місцях;

— установок для нагрівання (охолодження) повітря виробничих, адміністративних та інших приміщень.

А в п. 2 Переліку йдеться про необхідність «усунення впливу на працівників небезпечних і шкідливих виробничих факторів або приведення їх рівнів на робочих місцях до вимог нормативно-правових актів з охорони праці».

Таким чином, на виконання вимог пп. 1, 2 Переліку для підстраховування підприємству бажано вказати в наказі, що кондиціонери та пилососи придбаваються для безпосереднього використання в господарській діяльності.

3. У листі, що коментується, податківці не висловилися з приводу того, у складі якої групи основних засобів слід нараховувати амортизацію на кондиціонери і спліт-системи. У роз'ясненні з розділу 110.09.01 ЄБПЗ та в консультації з газети «Податковий, банківський, митний консультант», 2011, № 19 було приписано розглядати витрати на установлення системи кондиціонування як витрати на поліпшення приміщення і:

— у межах 10 % ремонтного ліміту включати до складу витрат звітного періоду;

— у сумі перевищення включати до вартості основного засобу, на якому обладнання встановлюється, з подальшим нарахуванням амортизації.

У листі, що коментується, подібні вимоги не висуваються, і йдеться про відображення амортизації залежно від напрямку використання об'єкта (у складі тієї статті витрат, в якій об'єкти використовуються). Із цього можна зробити висновок, що податківці допускають варіант обліку таких активів як самостійних об'єктів основних засобів.

На наш погляд, тут можливі варіанти, наприклад:

— якщо йдеться про монтаж системи кондиціонування (наприклад, про установлення так званих мультизональних систем кондиціонування) у будівлі, то такі витрати, на наш погляд, слід розглядати як поліпшення будівлі (об'єкта основних засобів гр. 3);

— якщо йдеться про побутові кондиціонери (спліт-системи), то їх доречніше класифікувати як окремі об'єкти основних засобів гр. 6 «Інструменти, прилади, інвентар (меблі)».

Водночас у будь-якому підході, на нашу думку, безпечніше пов'язувати придбання таких засобів та їх подальший облік (у складі витрат на поліпшення або у вигляді амортизації) з витратами на охорону праці (абз. «є» п.п. 138.8.5 Податкового кодексу України).