04.06.2012

Про виплату відпускних

Лист від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12

ВИПЛАТА ВІДПУСКНИХ

не завжди за 3 дні до початку відпустки:
роз'яснення Мінсоцполітики

Лист Міністерства соціальної політики України від 05.01.12 р. № 7/13/133-12

«Про виплату відпускних»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло про строки виплати відпускних.

Згідно з частиною третьою ст. 115 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та частиною першою ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за 3 дні до її початку*.

* Про те, як обчислювати строк «3 дні до початку відпустки», Мінпраці роз'яснювало в листі від 26.06.09 р. № 155/13/116-09 // «БТ», 2009, № 34, с. 10.

Водночас Мінсоцполітики в питанні виплати відпускних посилається й на Конвенцію № 132 «Про оплачувані відпустки (переглянуту у 1970 році)» (далі — Конвенція), яку було ратифіковано Законом України від 29.05.01 р. № 2481-III і, відповідно, її норми обов'язкові для застосування роботодавцями.

Згідно з параграфом 2 ст. 7 Конвенції суми відпускних виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи та роботодавця.

На підставі цієї норми Конвенції й того, що конкретний період надання щорічної відпустки (її частини) погоджується між працівником і роботодавцем, Мінсоцполітики доходить такого висновку: у разі потреби отримання щорічної відпустки (її частини) у стислі строки (у зв'язку із сімейними обставинами, станом здоров'я тощо) у заяві працівник може висловити своє бажання про отримання відпускних у строки, погоджені між працівником та роботодавцем.

З урахуванням цього роз'яснення робимо висновок, що пізніша виплата відпускних (не за 3 дні) не буде порушенням. Але для цього має бути виконано певні умови.

По-перше, заяву буде написано працівником у стислі строки. Головне запитання — що вважати стислими строками? У цьому випадку, на наш погляд, «стислі строки» можна розглядати вже тоді, коли заяву датовано терміном, що настає пізніше ніж за 2 тижні до початку відпустки. Такий висновок можна зробити з ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки, де передбачається повідомлення роботодавцем працівника про початок його відпустки не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком строку. Строк 2 тижні у цьому випадку буде нормальним (не стислим), а все, що менше цього строку, можна класифікувати як «стислі строки». Це є виправданим з точки зору того, що роботодавцю для виплати відпускних необхідно виконати певні дії, що вимагають часу: розрахувати відпускні, виплатити їх працівнику.

По-друге, працівник у заяві зазначить, що він не заперечує проти отримання відпускних в інший строк, ніж передбачений частиною третьою ст. 115 КЗпП і частиною першою ст. 21 Закону про відпустки, унаслідок погодження надання відпустки у стислі строки. Цю умову працівник може сформулювати, наприклад, так: «У зв'язку з тим, що надання мені щорічної відпустки погоджено у стислі строки (менш ніж за 2 тижні до її початку), я не заперечую проти отримання належних мені відпускних в інший строк, визначений роботодавцем, ніж передбачений частиною третьою ст. 115 КЗпП та частиною першою ст. 21 Закону України «Про відпустки».