25.06.2012

Дозволені та заборонені види діяльності для єдиноподатника

Відповідь на запитання

Дозволені та заборонені види діяльності для єдиноподатника

 

Запитання

Відповідь

ФОП-ЄП(1) (група 2) надавалися послуги бюджетній організації у грудні 2011 року, оплата надійшла у червні 2012 року.
З 2012 року ФОП-ЄП групи 2 можуть надавати послуги тільки платникам ЄП та населенню. Чи не втратимо ми права працювати на ЄП?

Ні, право роботи на ЄП зберігається. Але доходи, отримані ФОП-ЄП групи 2 від неплатника ЄП у 2012 році за роботи (послуги), виконані торік, потрібно оподаткувати за ставкою 15 % (див. ЄБПЗ, розд. 230.01 і 230.08). Докладніше див. статтю «Єдиний податок для підприємців: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 19, с. 24

Чи можна повернути суми грошових коштів, отримані від забороненого виду діяльності, як помилково отримані?

Так, на наш погляд, цілком можливий такий варіант. Згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ не включаються в дохід суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або згідно з листом-заявою про повернення коштів. Таким чином, оформивши лист-заяву і зазначивши в ній, що ви отримали грошові кошти помилково, визнавати дохід у розмірі отриманих та повернених грошових коштів не доведеться. Схоже роз’яснення міститься в розділі 230.04 ЄБПЗ (див. Пошту тижня «Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 21, с. 32)

Чи є обмеження щодо торгівлі для групи 2?

Ні, платники ФОП-ЄП групи 2 мають право займатися виробництвом та/або продажем товарів без обмеження незалежно від податкового статусу покупців товарів. Водночас ФОП-ЄП групи 2 має дотримуватися п. 291.5 ПКУ, в якому перелічено заборонені види діяльності для всіх платників ЄП. Отже, ФОП має враховувати, що всім єдиноподатникам заборонено продавати підакцизні товари (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). Також ФОП-ЄП групи 2 не можуть надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (група 70.31 КВЕД)

Чи може підприємство на загальній системі оподаткування купувати дрова у ФОП-ЄП групи 2 для подальшої переробки та реалізації? Чи може таке підприємство купувати вже готову продукцію — перероблені дрова?

Так, підприємство на загальній системі оподаткування має право співпрацювати з ФОП-ЄП. Заборону на податкові витрати загальносистемника щодо придбань у ФОП-ЄП знято (п.п. 136.1.21 ПКУ з 01.01.12 р. вилучено). У п. 291.5 ПКУ, де перелічено заборонені види діяльності для ФОП-ЄП, цей вид діяльності не зазначено, отже, і платник ЄП, і загальносистемник законно, без негативних наслідків можуть співпрацювати

Чи можна ФОП-ЄП у групі 2 продавати в магазині ПММ за готівку юридичним особам або ФОП-ЄП?

Якщо ПММ не належить до підакцизних товарів, то обмежень на його роздрібний продаж для ФОП-ЄП групи 2 немає.
Що стосується ПММ, які є підакцизними товарами, то згідно з п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ для всіх платників ЄП не заборонено тільки роздрібну торгівлю ПММ у місткостях до 20 літрів. При дотриманні цих умов така діяльність не є забороненою. У загальному випадку під роздрібною торгівлею розуміється торгівля кінцевому споживачу для особистого використання. Отже, якщо ваші покупці не займаються перепродажем ПММ, то в такому разі ви здійснюєте роздрібну торгівлю. З проблеми роздрібних продажів на спрощеній системі оподаткування див. Тему тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 42

Чи може ФОП-ЄП групи 2 придбавати товари в загальносистемника — юридичної особи для подальшого використання у своєму виробництві та перепродажу?

Так, може. Подібного роду обмежень щодо ФОП-ЄП усіх груп, у тому числі й групи 2, ПКУ не містить

(1) Використані документи і скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI; ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua; ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку; ЄП — єдиний податок; ПММ — пально-мастильні матеріали.

 

Яна ІНДЮХОВА