07.05.2012

З 01.01.12 р. єдиноподатники сплачують збір за спецводокористування, але не завжди

Відповідь на запитання

З 01.01.12 р. єдиноподатники сплачують збір
за спецводокористування, але не завжди

Чи є єдиноподатники платниками збору за спеціальне використання води?

(м. Харків)

 

Єдиноподатники — як юридичні, так і фізичні особи — з 01.01.12 р. є платниками збору за спеціальне використання води. Пов’язано це з тим, що у переліку податків і зборів, від сплати яких звільнені єдиноподатники, наведеному у п. 297.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), збір за спецводокористування не вказаний. А тому з початку цього року єдиноподатники зобов'язані сплачувати такий збір на загальних підставах.

Однак фактично сплачувати цей збір і подавати звітність єдиноподатники, як і інші суб’єкти господарювання, які використовують воду в своїй діяльності, в тому числі для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, будуть не завжди, а лише у випадку отримання води на підставі договору на поставку води (абз. 2 п. 326.2 ПКУ)*.

* Інформація про таких водокористувачів — абонентів надається постачальником води щороку до 20 січня, а за новоукладеними договорами — протягом 10 днів після їх укладення (п. 326.12 ПКУ).

Якщо ж вода отримується без укладення такого договору, наприклад як складова комунальних послуг, то платником збору за спецводокористування виступає постачальник такої води, а не безпосередній споживач води.

Єдиноподатники, які уклали договір на поставку води, обчислюють суму збору наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1009.

Подаються такі декларації щокварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, до органу ДПС за місцем податкової реєстрації платника збору. Одночасно з поданням такої декларації згідно з п. 328.7 ПКУ до податкового органу подаються також і копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (ф. № 2-ТП (водгосп)**).

**Звіт за ф. № 2-ТП (водгосп) подається до органів статистики не пізніше 5 числа, наступного за звітним кварталом. Подають цей звіт усі водокористувачі, що включені до переліку звітуючих підприємств відповідно до п.п. 1 Iнструкції щодо заповнення форми № 2-ТП (водгосп), затвердженої наказом Держкомстату від 30.09.97 р. № 230, крім водокористувачів, у яких обсяг використаної води не перевищує 50 куб. м на добу.

Сплачується збір протягом 10 календарних днів , наступних за останнім днем граничного терміну подання декларації, за місцем податкової реєстрації платника збору (п. 328.4 ПКУ).

Таким чином, граничним терміном подання звітності зі збору за спецводокористування за I квартал 2012 року є 10 травня 2012 року, а останнім днем сплати збору — 18 травня 2012 року.

Детальніше про порядок сплати збору за спецводокористування див. консультацію «Збір за спецводокористування: як відзвітувати за І квартал 2012 року» // «БТ», 2012, № 15. с. 31.

 

Сергій ДЕЦЮРА