21.05.2012

Щодо зведеної податкової накладної

Лист від 06.04.2012 р. № 10162/7/15-3417-16

ЗВЕДЕНА
 ПОДАТКОВА НАКЛАДНА:

ДПСУ роз'яснила порядок заповнення

Лист Державної податкової служби України від 06.04.12 р. № 10162/7/15-3417-16

«Щодо зведеної податкової накладної»

 

У листі, що коментується, ДПСУ розглянула деякі особливості складання зведеної податкової накладної (ПН).

Нагадаємо, що за загальним правилом, встановленим п. 201.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), ПН виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов'язань продавця.

Однак у випадку, коли постачання товарів/послуг має безперервний або ритмічний характер при постійних зв'язках із покупцем, п. 15 Порядку № 1379* дозволяє виписувати зведену ПН виходячи із визначеної у договорі періодичності оплати поставлених товарів/послуг (1 раз на 5 днів; 1 раз на 10 днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця. При цьому до зведеної ПН обов'язково додається реєстр товаротранспортних накладних чи інших відповідних супроводжувальних документів, згідно з якими здійснено постачання товарів/послуг.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379.

Отже, зведена ПН має такі особливості:

— виписується не за датою виникнення податкових зобов'язань;

— дата виписки прив'язана не до факту оплати, а до періодичності оплати, яка передбачена у договорі (може порушуватись покупцем);

— має складатись не рідше ніж раз на місяць (за умови, що в такому місяці здійснювалось постачання товарів/послуг).

Враховуючи такі особливості у випадку, коли до моменту виписування продавцем зведеної ПН відбулася зміна його податкових зобов'язань (повернено кошти покупцю чи повернено товари продавцю), то, на думку податківців, суми ПДВ у зведеній ПН таким продавцем зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі поставлених покупцю товарів (послуг). При цьому розрахунок коригування до такої ПН не виписується.

Таким чином, у зведеній ПН вказується «чиста» сума податкових зобов'язань продавця, що виникла у періоді, за який її вписано. Аналогічні висновки податківці робили і раніше у ЄБПЗ** (розділ 130.10).

** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua 

З таким підходом ми цілком згодні. Адже загальні правила коригування податкових зобов'язань, передбачені у ст. 192 ПКУ, не можуть застосовуватись у розглянутій ситуації, бо на момент повернення товарів/коштів ПН ще не виписана. Тому складати до неї розрахунок коригування не логічно.

Слід звернути увагу, що при поверненні товарів/коштів за операціями, по яких складаються «звичайні» ПН, продавець зобов'язаний скласти розрахунок коригування навіть якщо відвантаження товарів (отримання коштів) та їх повернення відбулися в одному звітному періоді. Відображаються такі операції в декларації з ПДВ теж окремо: постачання в ряд. 1 — 5, а повернення — у ряд. 8.1 чи 8.1.1. Про порядок коригування податкових зобов'язань ми детально розповідали у статті «ПДВ-коригування за Податковим кодексом: вивчаємо загальні та нестандартні ситуації» // «БТ», 2011, № 21, с. 17.