28.05.2012

Про нарахування ЄВС на доходи самозайнятої особи

Лист від 19.03.2012 р. № 6183/03-20

ЄВС ПРИ ВИПЛАТІ ДОХОДУ
САМОЗАЙНЯТИМ ОСОБАМ

нараховувати не потрібно
— роз'яснює Пенсійний фонд

Лист Пенсійного фонду України від 19.03.12 р. № 6183/03-20

«Про нарахування ЄВС на доходи самозайнятої особи»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) роз'яснив, що в разі виплати доходів за надані послуги (виконані роботи) самозайнятим особам єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄВС) справляти не потрібно.

Справа в тому, що підприємства та підприємці, які здійснюють виплати фізичним особам за договорами цивільно-правового характеру (далі — ЦП-договір) за надані послуги (виконані роботи), за загальним правилом мають нараховувати ЄВС (34,7 % і 2,6 %). Виняток — ЦП-договір, укладений з підприємцем, якщо послуги (роботи), що надаються, зазначено у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців*. У свою чергу, підприємці зі своїх доходів сплачують ЄВС самостійно. Як бачимо, виплати самозайнятим особам прямо не названо серед винятків.

Що стосується самозайнятих осіб (адвокати, нотаріуси тощо), то вони, як і підприємці, є платниками ЄВС (п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄВС**), також сплачують зі своєї діяльності ЄВС та звітують за результатами кожного року (наприклад, див. лист ПФУ від 26.03.12 р. № 6924/03-20 // «БТ», 2012, № 21, с. 15). Тому логічно було б, щоб і при виплаті доходів самозайнятим особам не потрібно було б сплачувати ЄВС для уникнення подвійного справляння ЄВС. Радує, що з таким підходом згоден і ПФУ (див. «Не потрібно справляти ЄВС з доходів, що виплачуються самозайнятій особі, у разі надання нею копії документа про взяття на облік платником до ПФУ»).

 

Не потрібно справляти ЄВС з доходів,
 що виплачуються самозайнятій особі,
у разі надання нею копії документа
про взяття на облік платником до ПФУ

Витяг із листа ПФУ від 19.03.12 р. № 6183/03-20

«Відповідно до абзацу другого пункту 1 частини першої статті 4 Закону платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

<…>

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 7 Закону особи, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю, а також медичною, юридичною практикою, в тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями, сплачують єдиний внесок із сум доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Згідно з пунктом 178.5 статті 178 Податкового кодексу України під час виплати суб'єктами господарювання — податковими агентами фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, доходів, безпосередньо пов'язаних з такою діяльністю, податок на доходи у джерела виплати не утримується в разі надання такою фізичною особою копії довідки про взяття її на податковий облік як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

<…>

Ураховуючи вищезазначене, з метою уникнення подвійного нарахування єдиного внеску, якщо підприємство виплачує особі, яка забезпечує себе роботою самостійно — займається незалежною професійною діяльністю, дохід, безпосередньо пов'язаний з такою діяльністю, єдиний внесок підприємством на зазначені виплати не нараховується в разі надання такою фізичною особою копії повідомлення про взяття її на облік в органах Пенсійного фонду України як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність».

 

* Про те, що такі види діяльності мають бути саме у витягу, ідеться і в консультації працівника ПФУ на с. 32 цього номера.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.