19.11.2012

Про вимоги місцевих податкових органів щодо подання податкових звітів

Лист від 21.08.2012 р. № 647/0/61-12/18-4015

ЗВІТНІСТЬ
В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

зобов’язані подавати лише великі
 та середні підприємства

Лист Державної податкової служби України від 21.08.12 р. № 647/0/61-12/18-4015

«Про вимоги місцевих податкових органів щодо подання податкових звітів»

 

Під час приймання звітності за 9 місяців 2012 року питання здавання звітності в електронному вигляді було доволі гострим. У багатьох районних ДПІ відмовлялися приймати звітність на паперових носіях від усіх суб’єктів господарювання, уключаючи приватних підприємців.

У зв’язку з виникненням такої ситуації Федерація професійних спілок України звернулася до ДПСУ за роз’ясненнями, на що отримала відповідь у листі, що коментується. Так, головне податкове відомство України незворушно роз’яснює, що обов’язковість подання податкової звітності до податкових органів в електронній формі з додержанням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, запроваджено лише для платників податків, які належать до великих та середніх підприємств (п. 49.4 Податкового кодексу України, далі — ПКУ). Усі інші платники можуть подавати звітність в електронній формі за власним бажанням.

Дійсно, згідно з ПКУ так усе і є, однак податківці на місцях вважають інакше, про що свідчить їх рішучий намір перевести всіх суб’єктів на здавання звітності в електронному вигляді. Переваги такої форми подання беззаперечні, про що докладно розповідає ДПСУ в листі, що коментується:

— електронну звітність можна подавати після 18 години, у вихідні та святкові дні, безпосередньо з офісу, домівки, інтернет-кафе без черг та спілкування з податківцями;

— податківці безкоштовно розповсюджують відповідне програмне забезпечення;

— договір про визнання електронних документів також можна укласти в електронній формі;

— податківці безкоштовно видають посилені сертифікати відкритих ключів для підписання електронної звітності.

Але в тих категорій платників, які не підпадають під обов’язкові випадки, має залишатися право вибору — скористатися благами технічного прогресу чи ні.

Після бійки, як мовиться, кулаками не махають, проте на майбутнє тим суб’єктам, в яких прийняли звітність за 9 місяців або за жовтень 2012 року в паперовому вигляді «востаннє», варто озброїтися листом, що сьогодні коментується. Вимагайте від інспектора письмового пояснення відмови у прийнятті звітності для того, щоб мати підстави для оскарження цих незаконних дій. Для тих, хто не хоче сваритися з інспектором, залишається варіант подання звітності поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, але зробити це необхідно не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання звітності.