19.11.2012

Чи завжди єдиноподатникам заборонено при розрахунках використовувати електронні гроші

Відповідь на запитання

Чи завжди єдиноподатникам заборонено при розрахунках
використовувати електронні гроші

Я, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку, є власником інтернет-магазину. Розрахунки за продані товари маю намір здійснювати за допомогою електронних платіжних систем (WebMoney, Яндекс. Гроші, тощо). Чи можу я так організувати розрахунок за проданий товар через інтернет-магазин?

(м. Луганськ)

 

З набранням чинності з 01.01.12 р. Законом України від 04.11.11 р. № 4014-VI*, яким внесено зміни до Податкового кодексу України (далі — ПКУ), всі платники єдиного податку, щоб застосовувати спрощену систему оподаткування, мають проводити розрахунки за продані ними товари, роботи, послуги виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) п. 291.6 ПКУ. Тобто єдиноподатникам як юридичним, так і фізичним особам, забороняється використовувати в своїй діяльності розрахунки, відмінні від готівкової та безготівкової форм. Під заборону потрапляють бартерні операції, різні взаємозаліки, виплата зарплати в натуральній формі.

* Див. ком. «Спрощенцям свою главу в ПКУ: Президент підписав Закон. Оновлена спрощена система запрацює з 2012 року» // «БТ», 2011, № 48, с. 3.

Подібне обмеження існувало і раніше (до 01.01.12 р.), в період дії спрощенки, яку регулював Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (втратив чинність з 01.01.12 р.). Однак стосувалося воно виключно юридичних осіб — платників єдиного податку і не поширювалося на фізичних осіб. З 01.01.12 р. все змінилося, і дотримуватися цієї вимоги мають всі без винятку єдиноподатники, в тому числі і фізичні особи — підприємці.

Щоб дати відповідь на запитання, чи можуть єдиноподатники використовувати електронні гроші при розрахунку за товари, слід з’ясувати природу цього платіжного інструменту. На сьогодні чинні нормативно-правові акти не містять визначення цього поняття, а лише вказують на форму існування грошей — готівкову чи безготівкову.

При цьому під готівковою формою розрахунків розуміють платежі готівкою** підприємств (підприємців) та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (п. 1.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 15.12.04 р. № 637).

** Готівка (грошові кошти) – це банкноти і монети, у тому числі обігові, пам’ятні та ювілейні монети, які є дійсними платіжними засобами.

Безготівкова форма розрахунків — це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів (п. 1.4 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.04 р. № 22).

Інакше кажучи, гроші — це банкноти/монети (готівка) та записи на банківських рахунках (безготівкові кошти), за допомогою яких підприємства (підприємці) та фізичні особи розраховуються за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

У свою чергу, електронні гроші це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими, ніж емітент, особами і є грошовим зобов’язанням емітента (п. 1.3 Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою НБУ від 04.11.10 р. № 481).

Враховуючи вищеприведені визначення, можна говорити, що електронні гроші в традиційному розумінні не є грошовими коштами, оскільки за своєю суттю вони не вважаються ні готівкою, ні банківськими коштами, а виступають грошовими зобов’язаннями особи, яка здійснює випуск електронних грошей і бере на себе зобов’язання щодо їх погашення.

Такий висновок можна зробити, також проаналізувавши алгоритм проведення розрахунків з використанням, наприклад, платіжної системи WebMoney. Не вдаючись до технічних подробиць цієї системи***, алгоритм роботи WebMoney зводиться до того, що кожен користувач системи може відкрити один або декілька електронних гаманців (аналогів особових рахунків) — спеціальних облікових записів, на яких ведеться облік коштів користувача, за допомогою перерахування коштів, з яких відбуваються розрахунки між контрагентами. При цьому на електронних гаманцях фактично обліковуються не гроші, а майнові права, вартість яких може бути виражена в різних валютах. З юридичної точки зору, користувачі такої системи по суті обмінюються правами вимоги до емітента, що враховуються на електронних гаманцях.

*** Детально про WebMoney можна дізнатися на головному сайті системи http://webmoney.ru або на локальному http://webmoney.ua, де надано відповідну інформацію про WebMoney в Україні.

Тобто при розрахунках за допомогою платіжної системи WebMoney суб’єкти господарювання проводять розрахунки не у грошовій формі, адже в обмін на відвантажений товар продавець отримує не гроші, а право вимоги на певну суму. І лише коли продавець товару передасть (продасть) емітенту (а саме ТОВ «Українське гарантійне агентство») таке право вимоги, він отримує взамін готівкову або безготівкову гривню.

Отже, єдиноподатникам (у тому числі і власникам інтернет-магазинів) заборонено використовувати електронні гроші при розрахунках.

Таку ж позицію підтримують і податківців у консультації, наведеній у розд. 230.04 ЄБПЗ* (див. «Чи можуть ФОП — платники ЄП проводити розрахунки за допомогою електронних грошей»).

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

 

Чи можуть ФОП — платники ЄП проводити розрахунки
за допомогою електронних грошей

Витяг із консультації в розділі 230.04 ЄБПЗ

Запитання: «Чи можуть ФОП — платники ЄП проводити розрахунки через електронні платіжні системи, у тому числі через систему «Web Money» (електронні гроші)?»

Відповідь: «Згідно з п. 291.6 ст. 291 Податкового кодексу України <…> (далі — ПКУ) платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Відповідно до п. 1.4 гл. 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Національного банку України від 21.01.04 р. № 22, безготівкові розрахунки — перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Таким чином, фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку не можуть здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) через електронні платіжні системи, у тому числі через систему «WebMoney» (електронні гроші)».

 

Якщо єдиноподатники все-таки використовують такі розрахунки, то податківці будуть сприймати це як порушення правил перебування на спрощеній системі оподаткування (п. 291.6 ПКУ), За порушення таких вимог податківці вимагатимуть від:

1) фізичної особи — єдиноподатника:

оподаткувати дохід, отриманий з використанням негрошової форми розрахунків, за ставкою 15 % (п.п. 3 п. 293.4 ПКУ);

перейти з першого числа місяця, наступного за податковим періодом, в якому застосована негрошова форма розрахунків, на загальну систему оподаткування (п.п. 4 п. 298.2.3 ПКУ);

2) юридичної особи — єдиноподатника:

обкласти дохід отриманий з використанням негрошовій форми розрахунків подвійною ставкою єдиного податку (п.п. 2 п. 293.5 ПКУ);

перейти з першого числа місяця, наступного за податковим періодом, в якому застосована негрошова форма розрахунків, на загальну систему оподаткування (п.п. 4 п. 298.2.3 ПКУ).

Як вихід із ситуації, що склалася, можна порадити використовувати таку схему розрахунків, у якій би кошти надходили на рахунок єдиноподатника через посередника, який лише надає послуги з пересилання коштів і при цьому не вимагає купівлі-продажу зобов’язань чи права вимоги. Використання такої схеми дасть можливість проводити розрахунки без залучення електронних грошей і дозволить уникнути порушень правил перебування на єдиному податку.

Такі схеми розрахунків на сьогодні, наприклад, запропоновані платіжною системою WebMoney (схема «Без гаманця і без договору» чи «Адресні платежі»).

 

Сергій ДЕЦЮРА