08.10.2012

Про здійснення розрахунку за надання туристичної послуги

Лист від 01.08.2012 р. № 13633/6122-1315/784

ЯК ВІДОБРАЗИТИ
ТУРЗБІР У ЧЕКУ РРО?

Чи слід проводити турпослуги через РРО?

Лист Державної податкової служби України від 01.08.12 р. № 13633/6122-1315/784

«Про здійснення розрахунку за надання туристичної послуги»

 

У листі, що коментується, ДПСУ порушила два питання: перше — про необхідність проводити готівку за туристичну послугу через РРО; друге — про місце в чеку РРО туристичного збору.

Чи є місце для турзбору в касовому чеку РРО? ДПСУ з посиланням на ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III (далі — Закон про РРО) нагадала, що при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єкти господарювання зобов’язані:

— проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;

— видавати особі, яка отримує або повертає товар, одержує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції;

— застосовувати РРО, уключені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі — Держреєстр РРО***), з додержанням установленого порядку їх застосування.

*** Останню редакцію Держреєстру РРО затверджено наказом ДПСУ від 23.08.12 р. № 772 // «БТ», 2012, № 37, с. 7.

ДПСУ зауважила: у Держреєстрі РРО є РРО, що дозволяють за необхідності обліковувати товар (послуги) за декількома податковими ставками, у тому числі й туристичного збору.

На цій підставі ДПСУ доходить висновку: при здійсненні розрахунку за надання туристичної послуги слід провадити розрахунок на повну суму вартості послуги, до якої входить і туристичний збір.

Із цього робимо висновок: на думку ДПАУ, турзбір має включатися до підсумкової суми розрахункового чека. Але як його відображати в чеку, у листі, що коментується, нічого не сказано. Для того щоб зрозуміти, де місце турзбору в розрахунковому чеку, звернемося до механізму справляння турзбору. З одного боку, згідно з п.п. 268.6.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкові агенти нараховують збір при наданні послуг, пов’язаних і тимчасовим проживанням (ночівлею), і вказують суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання. Таким чином, окремим рядком його слід обов’язково вказувати лише в готельному рахунку (квитанції), а в касовому чеку окремим рядком виділяти не обов’язково.

З іншого боку, турзбір — це місцевий податок, що не включається до бази для нарахування ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Тому, якщо турзбір окремо не виділяти в касовому чеку, а показати у складі вартості послуг проживання, можуть виникнути запитання щодо правильності зазначення ПДВ у чеку: у чеку буде проставлено суму, обчислену як 20 % від бази (вартості проживання без турзбору), тоді як, застосувавши ставку 20 % до фактично зазначеної в чеку вартості послуг проживання (з урахуванням турзбору), отримуємо більшу суму ПДВ. Як варіант для формування касового чека ДПСУ пропонує використовувати РРО, що враховують кілька податкових ставок*.

* Наприклад, на сьогодні в Держреєстрі РРО спеціально для готелів існує РРО «МАРІЯ-301 МТМ.01» (позиція 185), що використовується в разі оподаткування продажу товарів/послуг за двома податковими ставками.

«Турпослуга через РРО — чи завжди?». Водночас при отриманні готівки за надання туристичної послуги РРО застосовується не завжди.

По-перше, підприємства, що надають туристичні послуги, може бути звільнено від застосування РРО на підставі п. 1 ст. 9 Закону про РРО — РРО не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності (крім підприємств торгівлі та громадського харчування) у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та засвідчених в установленому порядку.

Туристичний збір, про сплату якого йдеться в листі, що коментується, справляється з вартості послуг з тимчасового проживання (ночівлі). У Законі України «Про туризм» від 15.09.95 р. № 324/95-ВР дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також іншу діяльність, пов’язана з розміщенням і тимчасовим проживанням, названо готельною послугою.

Отже, підприємства, що надають послуги з тимчасового проживання, на вартість яких нараховують туристичний збір, мають право не застосовувати РРО, а виписувати прибуткові касові ордери на отриману готівку за проживання людей. Причому у прибутковому касовому ордері турзбір окремо виділяти не потрібно, його місце — в окремому рядку рахунка (квитанції) на проживання.

Зверніть увагу: норма п. 1 ст. 9 Закону про РРО не стосується підприємців.

По-друге, від застосування РРО звільнено підприємців — єдиноподатників (п. 296.10 ПКУ).