15.10.2012

Затверджено Інструкцію про порядок обчислення та справляння державного мита

Наказ від 07.07.2012 р. № 811

Затверджено Інструкцію про порядок обчислення та справляння державного мита

 

Цю Інструкцію розроблено відповідно до Декрету КМУ від 21.01.93 р. № 7-93 «Про державне мито». Відповідно до нової Інструкції, зокрема, встановлено, що держмито:

сплачується до вчинення дій (наприклад, держмито за видачу паспорта громадянина України (крім обміну нині діючого паспорта на паспорт нового зразка), документів на право виїзду за кордон і про запрошення в Україну осіб з інших країн, за продовження строку їх дії та за внесення змін до цих документів, тощо), за які воно справляється, а у відповідних випадках — при видачі документів (п. 3 розд. 1, п. 2 розд. 2);

— у всіх органах, які його справляють, сплачується митними марками або через фінансові установи шляхом унесення коштів у готівковій формі або їх переказу в безготівковій формі (п. 1 розд. 2);

— за угодами, за якими одна сторона звільняється від сплати держмита, сплачується другою стороною, яка не звільнена від сплати держмита, або пропорційно за домовленістю сторін (п. 2 розд. 2).

Втрачає чинність документ-попередник — наказ Головної державної податкової інспекції України від 22.04.93 р. № 15 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита». Зауважимо, що відповідно до цього наказу сплачувалось не лише державне мито а й судовий збір. Тепер Інструкція регулює порядок сплати виключно державного мита.

(Наказ МФУ від 07.07.12 р. № 811, набрав чинності з 08.10.12 р.)