15.10.2012

Виробництво і торгівля рослинами: урегульовано Порядок встановлення статусу місця виробництва

Наказ від 07.08.2012 р. № 487

Виробництво і торгівля рослинами: урегульовано Порядок встановлення статусу місця виробництва

 

Нагадаємо, що особи, які здійснюють госпдіяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами і рослинними продуктами, зобов’язані, зокрема, здійснювати систематичний моніторинг земельних угідь, які належать їм на правах власності або користування, а також потужностей (об’єктів), на яких здійснюється виробництво та/або обіг рослин, продуктів рослинного походження з метою виявлення регульованих шкідливих організмів (ст. 12 Закону України «Про карантин рослин» від 30.06.93 р. № 3348-XII, далі — Закон).

Згідно зі ст. 31 цього Закону: (1) місця виробництва або виробничі ділянки, вільні від регульованих шкідливих організмів (далі — місця виробництва), встановлюються на вимогу особи, що займається виробництвом об’єктів регулювання; (2) порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місць виробництва, позбавлення такого статусу, його поновлення визначається центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики; (3) Кабмін встановлює розмір платежів за надання послуг, зазначених у цій статті, згідно з чинним законодавством.

І от тепер на виконання цих норм Мінагрополітики затвердило Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки.

Порядком , зокрема, встановлено, що офіційне встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва: (1) здійснюється Державною фітосанітарною інспекцією на вимогу особи, яка займається виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами і рослинними продуктами; (2) здійснюється державним фітосанітарним інспектором на відповідній території шляхом проведення процедур перевірки, інспектування, огляду, обстеження, моніторингу, аналізу зразків рослин, продуктів рослинного походження, інших об’єктів регулювання; (3) вимагає від особи подачі державній фітосанітарній інспекції пакета документів, зазначених у п. 2.2 розд. II Порядку.

(Наказ Мінагрополітики від 07.08.12 р. № 487, чинний з 28.09.12 р.)