22.10.2012

Єдиний податок для підприємців групи 2

Відповідь на запитання

Єдиний податок для підприємців групи 2

 

Запитання

Відповідь

1

2

Чи може ФОП-ЄП(1) групи 2 продавати товари юридичним особам?

Так, може. Обмеження на роботу з контрагентами для групи 2 передбачено лише в разі надання послуг. А от продавати товари, виготовлену своїми силами продукцію можна всім покупцям незалежно від їх податкового статусу (платник/неплатник ЄП)

ФОП-ЄП групи 2 отримав передоплату за послуги від свого покупця, а після цього з’ясувалося, що покупець працює на загальній системі оподаткування. Чи можна повернути передоплату, щоб не порушити правила роботи
у групі 2? Які строки повернення?

Можна повернути передоплату контрагенту і залишитися працювати у групі 2. Судячи з усього, з цим згодні й податківці (консультація в розділі 230.04 ЄБПЗ(2)). У разі неповернення помилково перерахованих коштів у звітному кварталі, на думку податківців, ця сума включається до граничного обсягу доходу та оподатковується за ставкою 15 % ЄП.
Для того щоб не включати в дохід таку суму згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, необхідно, щоб підприємство, від якого надійшли гроші, написало лист-заяву на повернення помилково перерахованих коштів.
Строки повернення: податківці наполягають на поверненні протягом звітного кварталу (див. вище). Водночас у п.п. 5 п. 292.11 ПКУ не зазначено строку. Тому радимо повертати гроші в межах кварталу. Проте коли це не можна здійснити фізично (наприклад, помилкові гроші надійшли в останні дні місяця), то зменшуємо дохід уже наступного кварталу

ФОП-ЄП групи 2 продає товари в магазині. Чи потрібний РРО?

Ні, не потрібний. ФОП-ЄП звільнено від застосування РРО п. 296.10 ПКУ і п. 6 ст. 9 Закону про РРО

ФОП-ЄП групи 2 здає в оренду нежитлове приміщення підприємству на загальній системі. Які наслідки?

Оренда для цілей застосування ПКУ є наданням послуг (хоча з точки зору цивільного законодавства, оренда послугами не є). А тому, надаючи в оренду приміщення контрагенту, який не є платником ЄП, ви здійснюєте заборонений для групи 2 вид діяльності. Наслідки:
1) з орендної плати потрібно сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ), і в Декларації ФОП-ЄП такий дохід відображається в рядку 10 розділу IІІ;
2) з наступного кварталу підприємець зобов’язаний відмовитися від спрощеної системи та повернутися на загальну систему (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ)

Чи потрібно ФОП-ЄП групи 2, крім запису у Книзі обліку доходів, виписувати ще якісь документи на отриманий дохід?

Для обліку доходу для нарахування ЄП достатньо запису в Книзі обліку доходів.

Однак документи також можуть знадобиться вашим покупцям:

1) для покупців — суб’єктів господарювання документи на товар (послуги) потрібні для того, щоб мати можливість відобразити операції з придбання товару в обліку;

2) для кінцевих споживачів документи слід виписувати на їх вимогу з метою виконання вимог абзацу другого ч. 11 ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII: при продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачу розрахунковий документ установленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

Для цих цілей можна виписати товарний чек, накладну (з позначкою про оплату проданих товарів) тощо

Чи можна ФОП-ЄП групи 2 займатися такими видами діяльності, як оптова та роздрібна торгівля приладами та запчастинами, техобслуговування і ремонт автомобілів?

1. Продавати товари (оптом і вроздріб) ФОП-ЄП групи 2 можуть незалежно від податкового статусу покупця (єдиноподатник чи ні; суб’єкт господарювання або населення).

2. Виконання техобслуговування і ремонту автомобілів — це виконання робіт, але в розумінні ПКУ належить до послуг. У свою чергу, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ підприємець групи 2 може надавати послуги тільки платникам ЄП та/або населенню. Тому слід відстежувати, кому ви надаєте такі послуги (хто їх споживає; хто підписує акт): єдиноподатник і населення чи інші суб’єкти господарювання.

ДПСУ в УПК № 137 зауважила із цього приводу таке: «Якщо фізична особа — підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є фізична особа (у якої виник страховий випадок), яка підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту автотранспортного засобу фізичної особи здійснює страхова компанія, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку».

Чи можна ФОП-ЄП групи 2 найняти слюсаря за договором цивільно-правового характеру та відремонтувати автомобіль підприємству — не єдиноподатнику?

Ні, не можна. У цьому випадку ФОП-ЄП укладає два договори:

1) договір на ремонтні роботи: виконавцем є ФОП-ЄП, а замовником — підприємство, що не є єдиноподатником (за цим договором визначається порушення умов роботи у групі 2);

2) договір підряду, за яким слюсар виконує роботи для ФОП-ЄП.

Тому, хоча роботи з ремонту виконує не найманий працівник ФОП-ЄП групи 2, фактично ремонтні роботи підприємству — не єдиноподатнику надає ФОП-ЄП групи 2. А такий вид діяльності для нього заборонений

Чи можна ФОП-ЄП групи 2 продавати масло моторне в упаковці?

Можна. Наведемо аргументи.

Згідно з п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ не можуть бути єдиноподатниками підприємства та підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів у ємностях до 20 літрів і діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива і столових вин).

Моторне масло належить до паливно-мастильних матеріалів. Водночас воно не належить до підакцизних товарів (код товару згідно з УКТ ЗЕД 2710 19 81 00 «масла моторні, компресорні, турбінні»), оскільки для них ПКУ не встановлено ставку акцизного податку (п.п. 14.1.145 і п. 215.3 ПКУ).

Тому заборони на продаж моторних масел на спрощеній системі на сьогодні немає

(1) Використані скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України; Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III; УПК № 137 — Узагальнююча податкова консультація щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.12 р. № 137; ЄП — єдиний податок; ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець, платник єдиного податку; РРО — реєстратор розрахункових операцій; Декларація ФОП-ЄП — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця; ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua.

(2) Див. Пошту тижня «Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 21, с. 32.

 

Вікторія ЗМІЄНКО