03.09.2012

Щодо обліку податку на додану вартість

Лист від 17.07.2012 р. № 4301/10/06-406

ПОДАТКОВА НАКЛАДНА
 ЗАРЕЄСТРОВАНА В ЄРПН

у наступному місяці:
столична ДПС роз’яснила порядок обліку

Лист Державної податкової служби України у м. Києві від 17.07.12 р. № 4301/10/06-406

«Щодо обліку податку на додану вартість»

 

У листі, що коментується, столичні податківці роз’яснили деякі нюанси відображення у Реєстрі* ПН, які складено в одному місяці, а зареєстровано в ЄРПН — в іншому.

* Використані скорочення: Реєстр — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних, ПН — податкова накладна, ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних, ПКУ — Податковий кодекс України, УПК № 127 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127, Порядок № 1002 — Порядок ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002.

За загальним правилом п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець зобов’язаний надати покупцю ПН та зареєструвати її в ЄРПН. Така реєстрація здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою складання ПН (до 01.07.12 р. — 20 календарних днів). Такі ж правила застосовуються і щодо Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Отже, дата виписки ПН та дата внесення її до ЄРПН можуть бути в різних звітних (податкових) періодах.

Як указали столичні податківці у листі, що коментується, ПКУ надано можливість платнику податку — покупцю включати до податкового кредиту звітного (податкового) періоду ПН, виписану платником податку — продавцем у такому звітному (податковому) періоді та внесену до ЄРПН у наступному звітному (податковому) періоді, але не пізніше граничного строку для подання податкової звітності за такий звітний (податковий) період.

Зауважимо, що такий висновок можна зробити з аналізу норм ПКУ**, але прямої норми, яка б це передбачала, там немає. Тому були певні сумніви щодо позиції податківців у цьому питанні до появи листа ДПСУ від 20.12.11 р. № 9749/7/15-3517*** та Консультації № 127**** (див. відповідь на запитання 3), в яких було чітко вказано, що покупець має право включити до податкового кредиту і відобразити у Реєстрі «перехідну» ПН у податковому періоді її виписки. При цьому залишалось нез’ясованим лише те, який варіант заповнення гр. 2 розд. II Реєстру обрати:

1) указати фактичну дату отримання ПН, що виходить за межі періоду, за який сформовано Реєстр;

2) указати дату, що відповідає звітному періоду, за який сформовано Реєстр (наприклад, останній день звітного місяця).

** Див. консультацію «Податкова накладна, яка виписана у вересні, зареєстрована у ЄРПН у жовтні. Коли виникає право на податковий кредит?» // «БТ», 2011, № 41, с. 45.

*** Див. ком. «ДПСУ за формування податкового кредиту у періоді виписки» // «БТ», 2012, № 4, с. 9.

**** Див. «БТ», 2012, № 9, с. 17.

У листі, що коментується, податківці наполягають на необхідності дотримання вимог п. 11.2 Порядку № 1002, тобто на першому варіанті — у гр. 2 розд. II Реєстру потрібно вказати фактичну дату отримання ПН.

Однак з 01.07.12 р. із ПКУ було вилучено норму, яка передбачала, що ПН має видаватись покупцю лише після її реєстрації у ЄРПН. Отже, з цієї дати немає формальних перешкод для того, щоб покупець міг отримати ПН у періоді її виписки (раніше дати реєстрації її у ЄРПН). Тому тепер порядок формування податкового кредиту за ПН, які підлягають реєстрації у ЄРПН, та відображення їх у Реєстрі має здійснюватись за загальними правилами. Єдина особливість полягає у тому, що покупець перед тим як формувати податковий кредит має перевірити факт реєстрації такої ПН у ЄРПН (після закінчення строку такої реєстрації).

Варто нагадати, що загальні правила відображення ПН у Реєстрі та формування податкового кредиту податківці роз’яснили в УПК № 127 (див. «Загальні правила формування податкового кредиту» на с. 10).

 

Загальні правила формування податкового кредиту

Витяг із УПК № 127

«Запитання 1. Яке загальне правило формування податкового кредиту на підставі податкової накладної як документа податкового обліку?

Податкова накладна, яка була виписана в звітному періоді, у цьому ж звітному періоді повинна бути отримана платником податку та у цьому ж звітному періоді повинна бути включена ним до реєстру отриманих податкових накладних, та, відповідно, повинна бути в цьому ж звітному періоді відображена в податковій звітності платника податку.

<…>

Податкова накладна, яка отримана у періодах, наступних за періодом, в якому її виписано, включається до реєстру отриманих податкових накладних та до податкової декларації в тому звітному періоді, на який припадає дата отримання податкової накладної. В цьому випадку уточнюючий розрахунок не складається».

 

Якщо виходити із цих правил, то дата, яка вказана в гр. 2 розд. II Реєстру, повинна відповідати звітному періоду, за який сформовано Реєстр (другий варіант).