03.09.2012

Про порядок припинення дії трудового договору працівника

Лист від 10.05.2012 р. № 75/06/186-12

РЕОРГАНІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА:

як переоформити відносини з працівником

Лист Міністерства соціальної політики України від 10.05.12 р. № 75/06/186-12

«Про порядок припинення дії трудового договору працівника»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло, який запис слід унести до трудової книжки працівника в разі реорганізації підприємства.

Мінсоцполітики нагадало норму частини третьої ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), згідно з якою у випадку зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 частини першої ст. 40 КЗпП).

Відповідно до ст. 59 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) разом з ліквідацією є способом припинення діяльності суб’єкта господарювання. У результаті підприємство, що реорганізується, просто перестає бути суб’єктом господарювання. Але з метою захисту інтересів працівників — перешкоджання їх звільненню з підприємства, що реорганізується, без подальшого працевлаштування на нове реорганізоване підприємство — якраз і застосовується норма частини третьої ст. 36 КЗпП. Її можна трактувати так: при реорганізації, незважаючи на припинення діяльності підприємства, не потрібно за окремим наказом (розпорядженням) звільнити всіх працівників із цього підприємства, а за іншим наказом (розпорядженням) — прийняти на реорганізоване підприємство. Усі працівники з підприємства, що реорганізується, вливаються до штату нового підприємства без звільнення*. Виняток — якщо умови реорганізації передбачають скорочення чисельності або штату працівників.

* До речі, на реорганізованому підприємстві у зв’язку з появою нових працівників необхідно змінити штатний розпис. Як це зробити, читайте у статті «Штатний розпис: складаємо та вносимо зміни» // «БТ», 2012, № 23, с. 20.

Що стосується внесення запису до трудової книжки, то в цьому випадку Мінсоцполітики рекомендує діяти за аналогією з перейменуванням підприємства, що передбачено п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58. При цьому до графи 3 слід вписати: «Підприємство [таке-то] з [такого-то числа] реорганізоване шляхом злиття [таких-то] підприємств», а у графі 4 вказати підставу реорганізації — наказ (розпорядження), його дату і номер.

Без відповіді залишилося запитання, хто вносить запис: підприємство, що реорганізується, чи вже реорганізоване підприємство? На наш погляд, це робить підприємство, що реорганізується (за аналогією із записом про звільнення). Це справедливо і в тому випадку, коли при реорганізації частину людей звільнять у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників.

Безумовно, у результаті реорганізації підприємства може статися так, що не всі нові працівники будуть потрібні на тих самих посадах або з тими самими розмірами оплати праці новому реорганізованому підприємству. Але ця ситуація, на наш погляд, мусить вирішуватися під час реорганізації підприємством, що реорганізується: воно має керуватися нормами КЗпП стосовно змін організації виробництва та праці (наприклад, ст. 32 КЗпП — для здійснення зміни умов праці, п. 6 ст. 36 КЗпП — для звільнення працівників, які відмовилися працювати в нових умовах на реорганізованому підприємстві).

Висновок: при реорганізації до працівників, які продовжать працювати на реорганізованому підприємстві, не потрібно застосовувати процедуру «звільнення з підприємства, що реорганізується прийняття на реорганізоване підприємство».