17.09.2012

Засновник змінює прописку: порядок дій для ТОВ

Відповідь на запитання

Засновник змінює прописку: порядок дій для ТОВ

Засновник змінив адресу прописки. Які дії у зв’язку з цим необхідно виконати ТОВ?

(м. Харків)

 

Відповідно до абзацу восьмого ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV (далі — Закон № 755) до переліку відомостей, що вказуються в ЄДР*, зокрема, входить інформація про перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі ім’я, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків, якщо засновник — фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновник — юридична особа.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Отже, зміна будь-яких із наведених відомостей тягне за собою необхідність унесення змін до ЄДР.

Для цього передбачено відповідні реєстраційні картки, форми яких затверджено наказом Мін’юсту від 14.10.11 р. № 3178/5:

за формою № 3 — реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін в установчих документах юридичної особи (якщо відомості про місце проживання засновників було включено до статуту ТОВ**, хоча Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства) подібної вимоги не містить);

— за формою № 4 — реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР (якщо інформація про місце проживання засновників до статуту не вносилася).

** Товариство з обмеженою відповідальністю.

Розглянемо обидва з двох названих можливих варіантів.

Якщо відомості про місце проживання засновників спочатку було включено до статуту, то, як уже зазначалося, ТОВ має заповнити і подати держреєстратору форму № 3. Звернемо увагу на основні моменти, що виникають при її заповненні.

Розділ I «Відомості про юридичну особу» слід заповнити повністю, зазначивши код, організаційно-правову форму («Товариство з обмеженою відповідальністю») і назву юридичної особи.

Далі йде пункт «Перелік змін до установчих документів, щодо яких проводиться державна реєстрація», в якому зазначено перелік тих відомостей, які можуть міститися у статуті і стосовно яких можливе внесення змін. При заповненні форми слід проставити галочку чи знак «+» напроти слів «Зміна відомостей про засновників юридичної особи».

Наступний розділ II — «Відомості про юридичну особу з урахуванням змін». У ньому слід заповнити лише пункт «Склад засновників юридичної особи», зазначивши нову адресу прописки засновника і проставивши відмітку у графі «Зміна відомостей про засновника». Відомості вказуються лише стосовно того із засновників, щодо якого відбулися зміни. Дублювати інформацію про інших засновників (за їх наявності) не потрібно.

У розділі III «Спосіб отримання виписки з Єдиного державного реєстру та оригіналів установчих документів» ТОВ за своїм вибором проставляє відмітку або у графі «Видати заявнику», або у графі «Поштове відправлення».

Роздрукувати і підписати необхідно всі сторінки форми, але заповнити потрібно лише зазначені вище розділи.

Крім форми № 3, держреєстратору також доведеться подати:

— примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів;

— оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подання документів, або копію опублікованого у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

— два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

— документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів. Реєстраційний збір становитиме 51 грн.

Що стосується строків, то Закон про госптовариства зобов’язує госптовариства повідомляти держреєстратора про зміни в установчих документах протягом 3 робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів (ч. 2 ст. 7). Однак дуже педантично ставитися до зазначеного строку все-таки не варто: по-перше, відомості про місце проживання засновника юридичної особи не входять до переліку тієї інформації, яку госптовариство зобов’язане включити до свого статуту, а тому така інформація може фігурувати у статуті, маючи при цьому статус факультативної; по-друге, чинне законодавство не передбачає санкцій за порушення зазначеного строку.

Якщо ж госптовариство не включало відомості про місце проживання засновників до статуту, то надати держреєстратору слідує реєстраційну картку за формою № 4. Правила її заповнення аналогічні наведеному вище алгоритму заповнення реєстраційної картки за формою № 3.

 

Роман КАБАЛЬСЬКИЙ