15.04.2013

Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Лист від 01.03.2013 р. № 5165/7/15-2217

ТОРГОВИЙ ПАТЕНТ:

збір, сплачений у грудні,
 не підлягає перегляду —
позиція ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 01.03.13 р. № 5165/7/15-2217п

«Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності»

 

У листі, що коментується, ДПСУ пояснила деякі нюанси справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (далі — збір).

Податківці нагадали, що ставка збору встановлюється органами місцевого самоврядування з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати (далі — МЗП), установленої законом на 1 січня календарного року, з урахуванням місцезнаходження пункту продажу товарів та асортименту товарів, пункту з надання платних послуг та виду платних послуг (п.п. 267.3.1 Податкового кодексу України, далі — ПКУ).

При цьому сплачувати цей збір суб’єкти господарювання мають авансовими внесками в такі строки:

1) під час придбання торгового патенту — за останній місяць (квартал) його дії (п.п. 267.5.3 ПКУ);

2) протягом дії торгового патенту — залежно від виду діяльності (п.п. 267.5.2):

— за провадження торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту — не пізніше як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

— за провадження торговельної діяльності (крім торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями — щомісяця не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному місяцю;

— за здійснення діяльності у сфері розваг — щоквартально не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

Ураховуючи порядок сплати збору (він сплачується авансовими внесками) та правила визначення розміру податкових зобов’язань (розмір збору залежить від розміру МЗП та ставок, встановлених на відповідний рік органами місцевого самоврядування), податківці у листі, що коментується, пояснили порядок сплати збору за перший місяць (квартал) року, в якому відбувається зміна розміру МЗП (див. «Сплата збору при зміні МЗП»).

 

Сплата збору при зміні МЗП

Витяг із листа від 01.03.13 р. № 5165/7/15-2217п

«Отже, у разі зміни розміру мінімальної заробітної плати:

місячний (щоквартальний) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який внесений у грудні попереднього року за січень (перший квартал) наступного року, перегляду не підлягає;

місячний (щоквартальний) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який буде сплачуватись у січні (першому кварталі) за лютий (другий квартал), і в подальшому відповідно сплачуватиметься за встановленими ставками збору згідно з вимогами п. 267.3 ст. 267 ПКУ, з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного (календарного) року;

сума збору, внесена суб’єктом господарювання за один місяць (квартал) під час придбання торгового патенту, щорічно обчислюється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного (календарного) року».

 

Тобто податківці погоджуються з тим, що при розрахунку розміру збору слід орієнтуватися на розмір МЗП та розмір ставок збору, встановлених чинним законодавством на момент сплати такого збору до бюджету.

Така лояльна позиція податківців звільняє суб’єктів господарювання від необхідності «доплачувати» збір за січень (I квартал) при щорічному уточненні розміру МЗП. Звертаємо увагу, що подібний висновок податківці робили і раніше, зокрема, у консультаціях, наведених у розд. 120.04 ЄБПЗ*.

 

Сергій ДЕЦЮРА

 

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПАУ: www.sts.gov.ua