22.04.2013

Звіт неприбуткової організації за I квартал 2013 року

Відповідь на запитання

Звіт неприбуткової організації за I квартал 2013 року

Неприбуткова організація станом на 01.04.13 р. має залишок невикористаних коштів, отриманих у 2012 році. Чи необхідно подавати звіт неприбуткової організації за I квартал, чи можна відобразити ці суми у звіті за 2013 рік? Коли перераховувати суму податку на прибуток з «надлишку» невикористаних коштів до бюджету?

(м. Харків)

 

Як відомо, неприбуткові організації (НПО) мають певні пільги при сплаті податку на прибуток. Перелік доходів, що підпадають під звільнення, для кожного виду НПО застережено в пп. 157.2 — 157.9 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Однак у деяких випадках НПО зобов’язані сплачувати до бюджету податок на прибуток:

— коли дохід організації використовується на цілі, не передбачені її статутом, наприклад, для здійснення господарської діяльності (п. 157.14 ПКУ);

— коли дохід отримано від неосновної діяльності (не входить до переліку пп. 157.2 — 157.9 ПКУ).

Для НПО, яким присвоюється код «0011» (інші, ніж визначені в п.п. «б» п. 157.1 ПКУ, юридичні особи, діяльність яких не передбачає отримання прибутку)*, існує ще один випадок, коли такій організації необхідно сплатити податок на прибуток.

Згідно з п. 157.11 ПКУ, якщо доходи НПО, отримані протягом звітного (податкового) періоду з джерел, визначених п. 157.5 ПКУ**, на кінець I кварталу року, наступного за звітним, перевищують 25 % від загальних доходів, отриманих протягом такого звітного (податкового) року, то така НПО зобов’язана сплатити податок з нерозподіленої суми прибутку із суми такого перевищення за ставкою, установленою п. 151.1 ПКУ (у 2013 році — 19 %). Суми амортизаційних відрахувань при цьому не враховуються. Крім того, відповідно до п. 2.9 Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 56 (далі — Порядок № 56), для розрахунку податку на прибуток з нерозподілених доходів беруться лише дані про звільнені доходи НПО.

А тепер найцікавіше. Згідно з п. 57.1 ПКУ платники податку на прибуток, доходи яких ураховуються при визначенні об’єкта оподаткування і за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 млн грн., а також НПО сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до органів ДПС за звітний (податковий) рік і не сплачують авансові внески.

Ця норма дозволяє НПО звітувати і сплачувати податок на прибуток раз на рік на підставі річної податкової декларації (Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форму якого затверджено наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 56, далі — Звіт НПО).

Виникає закономірне запитання щодо звітності за I квартал для НПО, які підпадають під дію п. 157.11 ПКУ. Про них законодавець явно забув.

З одного боку, як і більшість платників податку на прибуток, вони можуть відзвітувати перед податковими органами і сплатити податок на прибуток за звітний рік, але, з іншого боку, спеціальна норма п. 157.11 ПКУ вимагає від них розрахувати і перерахувати до бюджету податок з «надлишку» невикористаних коштів — за результатами I кварталу.

Існує два виходи із ситуації, що склалася:

1) посилаючись на ст. 57.1 ПКУ, узагалі не подавати Звіт НПО за I квартал, а відобразити податок на прибуток з «надлишку» невикористаних коштів у річній звітності. Сплатити суму податку на прибуток, на наш погляд, потрібно за результатами 2013 року;

2) подати Звіт НПО за I квартал 2013 року і сплатити зазначену в ньому суму податку на прибуток, а за результатами року подати річну звітність, складену наростаючим підсумком. При цьому подавати Звіти НПО за II і III квартали вже не потрібно, оскільки жодних вказівок на це в нормативно-правових актах немає, а тому в податкових органів не буде й приводу вимагати таку звітність.

На нашу думку, більше аргументів на користь першого варіанта. По-перше, норма п. 57.1 ПКУ є новішою. Тому якби законодавець хотів обмежити її дію в деяких випадках, то напевно прямо вказав би на це. По-друге, виходячи з принципу правомірності рішень платника податків (п.п. 4.1.4 ПКУ), НПО може керуватися нормою, яка лояльніше трактує його обов’язки, тобто п. 57.1 ПКУ.

У листі від 07.12.12 р. № 6751/0/61-12/18-3115 ДПСУ теж вказала на те, що з 01.01.13 р. для НПО звітним періодом для подання до органів ДПС декларації з податку на прибуток є звітний (податковий) рік, тому цей же період встановлено для подання Звіту НПО.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО

 

* По суті, до цієї категорії потрапляють НПО, що не згадуються у пп. «а» — «в», «ґ» — «з» п. 157.1 ПКУ.

** У цьому пункті йдеться про доходи НПО, зазначені в п.п. «г» п. 157.1 ПКУ.