22.04.2013

Як оподатковується фіндопомога, отримана ФОП-ЄП, але не повернена протягом 12 календарних місяців

Відповідь на запитання

Як оподатковується фіндопомога, отримана ФОП-ЄП,
але не повернена протягом 12 календарних місяців

За якою ставкою оподатковується поворотна (безповоротна) фінансова допомога, яка отримана фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку, та не повернена протягом 12 календарних місяців?

 

Пунктом 291.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначено умови, за яких фізичні особи — підприємці мають право застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, а також групи, на які поділяються платники єдиного податку.

Відповідно до п. 293.2 ПКУ фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

для першої групи платників єдиного податку — у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

для другої групи платників єдиного податку — у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати .

Згідно з п.п. 293.3.1 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для третьої групи платників єдиного податку встановлюється у розмірі:

1) 3 відсотки доходу — у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 5 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Відповідно до п.п. 293.3.2 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для п’ятої групи платників єдиного податку встановлюється у розмірі:

1) 5 відсотків доходу — у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

2) 7 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі, визначеному п.п. 2 п.п. 293.3.1 або п.п. 2 п.п. 293.3.2 ПКУ.

Ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої — третьої і п’ятої груп у розмірі 15 відсотків, зокрема, до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 1, 2, 3, 5 п. 291.4 ПКУ (п.п. 1 п. 293.4 ПКУ).

Отже, поворотна (безповоротна) фінансова допомога, отримана, але не повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання , оподатковується фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку за обраними ставками, визначеними у пп. 293.2, 293.3 ПКУ, за умови неперевищення обсягу доходу, визначеного для таких платників п. 291 ПКУ, а саме:

перша група150000 гривень;

друга група1000000 гривень;

третя група3000000 гривень;

п’ята група20000000 гривень.

Якщо фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників п. 291.4 ПКУ, такі платники зобов’язані застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків та за заявою перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої, третьої чи п’ятої групи, або перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ
(www.sts.gov.ua, розд. 230.05)