23.12.2013

Колонка редактора

Колонка редактора

Колонка редактора

 

Любі друзі! Номер «БТ», який ви щойно перегортаєте, — «фінальний акорд» 2013 року, що незабаром закінчиться. У цьому році ми з вами прощаємося, щоб обов’язково зустрітися знову 6 січня 2014 року.

Традиційно хітом таких номерів є матеріал щодо прийдешніх нововведень.

Пригадаймо, якими обіцянками нас «годували» у частині новацій-2014. Знизити ставку ЄВС до 18 %. Повернути прогресивну шкалу оподаткування зі ставками 0 %, 10 %, 15 %, 20 % щодо ПДФО. Скасувати «першу подію» з ПДВ, зменшити ставку ПДВ до 9 % із запровадженням податку з обороту в розмірі 2 %. Прибуток для цілей оподаткування визначати шляхом коригування прибутку, визначеного у фінансовій звітності, на податкові різниці тощо.

І що? Усі ці плани ближче до кінця 2013 року «обсипалися», як осіннє листячко. Нічого з переліченого вище у 2014 році ми, як нам здається, не побачимо. Та й вірилося в це якось не дуже.

Але що ми дійсно ризикуємо побачити на початку 2014 року, то це відсування «на прийнятніші часи» знижених ставок ПДВ (17 %) та податку на прибуток (16 %).

Законодавець, здається, просто не зміг знайти зручний момент, щоб «пригальмувати» відповідні норми ПКУ. Завдяки цьому ми й маємо всі шанси увійти у 2014 рік із новими ставками. Але як довго триватиме така «податкова лібералізація», спрогнозувати важко.

Прогавив законодавець слушний момент й із  Законом про Держбюджет-2014. «Уже північ наближається, а його все немає». І дійде він до нас засніженою доріжкою, судячи з усього, у січні — лютому 2014 року. Якщо, звичайно, не станеться «новорічне диво». На який же розмір мінзарплати і прожитмінімуму орієнтуватися до «пришестя» Закону про Держбюджет-2014?

Якщо до кінця 2013 року цей Закон так і не набере чинності, то слід орієнтуватися на грудневі показники (п.п. 4 ч. 2 ст. 41 Бюджетного кодексу України).

Як кажуть, «ще ніколи так не було, щоб ніяк не було».

Усе буде!!!

 

Добра, щастя та успіхів вам у новому році!
Сергій Томашпольський, головний редактор