11.02.2013

Про податкові накладні

Постанова від 26.12.2012 р. № 2

РЕЄСТРАЦІЯ
ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ:

чи можна відстояти право
 на податковий кредит,
якщо немає квитанції?

Постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 26.12.12 р. у справі № 2а/2370/2386/2012

«Про податкові накладні»

 

У судовому рішенні, що коментується, апеляційна інстанція дійшла висновку про можливість відображення податкового кредиту на підставі податкової накладної, що підлягає реєстрації, але так і не була зареєстрована. Ідеться про доволі поширену ситуацію, коли постачальнику від податкового органу надійшло повідомлення про отримання ним податкової накладної, але не надійшла квитанція про прийняття або неприйняття цієї накладної. У цьому випадку, як свідчить судова практика, покупець може відстояти право на податковий кредит при одночасному додержанні двох умов:

1) надано докази того, що податкову накладну було надіслано на реєстрацію (суди в цьому випадку вважають належними доказами виписку з програмного засобу телекомунікаційного зв’язку через систему подання електронної звітності, що підтверджує факт надсилання податкової накладної до органу державної податкової служби, та отримання їм цієї податкової накладної);

2) у податкового органу відсутні докази, що підтверджують факт надсилання платнику податків квитанції про відмову в реєстрації податкової накладної.

Висновок суду в рішенні, що коментується, не є одиничним (див. також, наприклад, постанову Київського апеляційного адмінсуду від 16.05.12 р. у справі № 2а/2570/364/2012) і ґрунтується на приписі абз. 2 п. 11 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246. Відповідно до нього, якщо протягом операційного дня продавцю не надіслано квитанцію, що підтверджує прийняття (підтвердження реєстрації) чи неприйняття податкової накладної та/або розрахунку коригування, такі податкова накладна та/або розрахунок коригування вважаються зареєстрованими.

Незважаючи на позитивний для платника податків результат, рішення, що коментується, — зайве нагадування про те, наскільки проблемною може бути ситуація для тих покупців, які мають на руках незареєстровану податкову накладну, що підпадає під критерії обов’язкової реєстрації. Надійнішим для них усе-таки є відображення податкового кредиту на підставі доданої до декларації з ПДВ скарги (додаток Д8). А розглянутий варіант боротьби за податковий кредит слід залишити на крайній випадок.