25.02.2013

Наслідки незбігу номера податкової накладної та порядкового номера в Реєстрі

Відповідь на запитання

Наслідки незбігу номера податкової
накладної та порядкового номера в Реєстрі

Якщо у продавця порядковий номер у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних не збігається з номерами, зазначеними в самих податкових накладних, чи можуть податківці при перевірці в покупця виключити з податкового кредиту суми ПДВ за такими податковими накладними?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 201.15 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) кожен платник ПДВ веде в електрон­ному вигляді Реєстр виданих та отриманих податкових накладних* (далі — Реєстр), у I розділі якого вказуються порядковий номер податкової накладної (ПН), дата її виписування, загальна сума постачання та сума нарахованого податку.

* З березня 2013 року буде застосовуватися нова форма Реєстру. Докладніше — на с. 28 цього номера.

Згідно з п. 9 Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002 (далі — Порядок № 1002), номер виданої ПН в розділі І Реєстру вказується таким чином:

у гр. 1 записується порядковий номер запису в Реєстрі;

у гр. 3 наводиться порядковий номер ПН, що відповідає номеру з графи 1.

Відповідно до п. 3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379), порядковий номер ПН присвоюється згідно з її номером у Реєстрі та не містить літер чи інших символів. Таким чином, номери ПН в Реєстрі відображатимуться у вигляді числової послідовності: «1», «2», «3» і так далі.

Аналогічно присвоюється порядковий номер і виписуваним розрахункам коригувань (РК) (п. 18 Порядку № 1379). Так, якщо першими з початку періоду документами будуть дві ПН, а потім РК, то йому буде присвоєно номер «3». У результаті здебільшого гр. 3 повторюватиме гр. 1.

Водночас варто зазначити, що незбіг показників гр. 1 і гр. 3 може мати місце. Наприклад, при експорті у гр. 3 розділу I згідно з п. 9.3 Порядку № 1002 слід зазначати номер «експортної» митної декларації (МД), її останні 6 знаків (див. лист ДПАУ від 26.01.11 р. № 2049/7/16­1117). Однак якщо у гр. 3 проставлено номер МД, то номер наступної ПН має відповідати наступному порядковому номеру запису в Реєстрі.

Якщо ж продавець усе­таки заповнив Реєстр із порушенням нумерації ПН у розділі I та подав його до податкових органів, то такий Реєстр не може бути визнано недійсним чи неподаним (розділ 130.23 ЄБПЗ)*. Однак це порушення може призвести до накладення на продавця — платника ПДВ адміністративного штрафу, передбаченого ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у розмірі від 85 до 170 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 170 до 255 грн.

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

При цьому, на нашу думку, наслідків для покупця в питанні формування податкового кредиту не повинно бути. Згідно з п. 6.3 Порядку № 1379 покупець — платник ПДВ втрачає право на включення до складу податкового кредиту ПН лише у трьох випадках:

— за відсутності факту реєстрації ПН платником ПДВ — продавцем товарів/послуг у Єдиному реєстрі ПН (за наявності підстав для такої реєстрації);

— при порушенні порядку запов­нення ПН;

— якщо ПН виписано платником, звільненим від сплати ПДВ за рішенням суду, після набуття сили таким рішенням суду.

Як зазначено в запитанні 7 Узагальнюючої податкової консультації з окремих питань відображення в податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затвердженої наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127**, порушенням порядку заповнення ПН вважатиметься або відсутність у ПН хоча б одного з показників, що є її обов’язковим реквізитом (перелічені в п. 201.1 ПКУ), або невідповідність показників, зазначених у ПН, умовам постачання.

** Текст цієї Узагальнюючої податкової консультації див. у «БТ», 2012, № 9, с. 17.

Однак суди при розгляді питання про порушення порядку запов­нення займають ще лояльнішішу позицію. Так, у постанові ВАдСУ від 15.03.12 р. № К­60198/09 зазначено, що порушення в порядку складання ПН (відсутність номера й дати ПН, одиниці виміру товару, адреси одержувача тощо) не є істотними недоліками достовірності відображення операцій та відповідно не повинні стати причиною виключення сум ПДВ за такою ПН із податкового кредиту. Саме таку правову позицію було висловлено і в постанові ВАдСУ від 06.12.05 р.

Таким чином, уключення до Ре­єстру за помилковим номером у продавця ПН не є підставою для відмови у включенні сум ПДВ за такою ПН до складу податкового кредиту в покупця (за наявності оригіналу ПН). Покупець не несе відповідальності за неправильне відображення нумерації ПН у Реєстрі продавця.

 

Дар’я КРАВЧЕНКО