21.01.2013

Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій

Наказ від 21.12.2012 р. № 1159

ДЕРЖРЕЄСТР РРО:

чергове оновлення

Наказ Державної податкової служби України від 21.12.12 р. № 1159

«Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій»

 

Наказом, що коментується, ДПСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі — Держреєстр РРО). Відповідно втратив чинність попередній Держреєстр РРО, який був затверджений наказом ДПСУ від 23.08.12 р. № 772 («БТ», 2012, № 37, с. 7).

Порівняно з попередником новий Держреєстр РРО доповнений однією новою моделлю РРО, а саме спеціалізованим реєстратором розрахункових операцій ЕКСПРЕС з версією програмного забезпечення (ПЗ) 1.0.0.1 із строком первинної реєстрації в органах ДПС до 09.12.13 р. Цей РРО можна застосовувати для фіскалізації розрахункових операцій з продажу (повернення) проїзних/перевізних документів та товарів (послуг) на залізничному транспорті (оподаткування продажу товарів/послуг за двома податковими ставками), а також при продажу ювелірних виробів, прийманні платежів за послуги стільникового мобільного зв’язку, ломбардами.

Також новий Держреєстр РРО доповнений новими версіями програмного забезпечення (ПЗ) для:

а) портативних електронних контрольно-касових апаратів:

ІКС-М500 версією ПЗ 2-01 з модемом IKC-M2 Combi, MINI-500.02ME версією ПЗ 52-09 з модемом UNS-SM12.03 GSM, MINI-500ME версією ПЗ 56-08 з модемом UNS-SM12.03 GSM, які дають можливість суб’єкту господарювання передавати контрольно-звітну інформацію до органів ДПС в електронному вигляді;

— MINI-T 400ME версією ПЗ 4101-02, який можна застосовувати в режимі формування і зберігання контрольної стрічки у вигляді електронного документа (без одночасного друкування паперової контрольної стрічки) з друкуванням її на вимогу контролюючих органів;

б) електронного контрольно-касового реєстратора МІНІ-ФП6 версією ПЗ 257.05 з модемом UNS-SM12.03 GSM, який дає можливість суб’єкту господарювання передавати контрольно-звітну інформацію до органів ДПС в електронному вигляді.

Усі інші РРО, які містяться у I розділі нового Держреєстру РРО (у ньому, нагадаємо, перелічено РРО, дозволені до первинної реєстрації), перекочували із I розділу старого Держреєстру без змін у характеристиках.

Водночас якщо порівнювати перелік РРО, що містився у II розділі старого Держреєстру РРО (у ньому нагадаємо, містяться РРО, первинна реєстрація яких не проводиться в органах ДПС, але які можна використовувати в господарській діяльності до закінчення строку їх служби, що установлений в технічній документації) із новим, то з нього було виключено більше ніж 100 РРО (!). Це моделі РРО, які застосовувалися у гральному бізнесі (на сьогодні в Україні цей вид бізнесу заборонений, а отже, і РРО, які використовувалися для його обслуговування стали, не потрібні), та у яких закінчився строк використання. На цьому наголошують і податківці у консультації, наведеній у журналі «Вісник податкової служби України», 2013, № 1, с. 75.

Наказ, що коментується, набрав чинності 21.12.12 р.