21.01.2013

Водозбір сплачується лише за воду, яка надходить на підставі договору

Відповідь на запитання

Водозбір сплачується лише за воду, яка надходить на підставі договору

Підприємство — платник єдиного податку використовує в своїй підприємницькій діяльності два приміщення, які знаходяться в різних будівлях: в одному надає послуги громадського харчування, а інше здає в оренду. При цьому договір на поставку води укладений лише на приміщення, що здається в оренду. Чи має єдиноподатник сплачувати водозбір?

(м. Сімферополь)

 

Нагадаємо, що єдиноподатники, як юридичні, так і фізичні особи, з 01.01.12 р. є платниками збору за спеціальне використання води, оскільки у переліку податків і зборів, від сплати яких звільнені єдиноподатники (наведений у п. 297.1 Податкового кодексу України, далі — ПКУ), збір за спецводокористування не вказаний.

Однак сплачувати цей збір і подавати звітність єдиноподаткники, які використовують воду в своїй діяльності, будуть не завжди, а лише у випадку коли отримують воду від первинних водокористувачів на підставі договору на поставку води (абз. 2 п. 326.2 ПКУ)*.

* Нагадаємо, що відповідно до п.п. 5 п.п. 291.5.1 п. 291.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток корисних копалин, зокрема, первинні водокористувачі.

Якщо ж вода отримується без такого договору, то платником збору за спецводокористування є постачальник води, а не водокористувач. Це підтверджують і податківці в консультаціях, наведених у ЄБПЗ (розд. 270.01). Отже, за воду, яка використовується без договору на постачання води (у приміщенні, в якому надаються послуги громадського харчування), єдиноподатник не буде сплачувати збір за спецводокористування (його сплачує постачальник води).

Звертаємо увагу, що наявність договору — обов’язкова, але недостатня умова для того, щоб у водокористувача виник обов’язок щодо сплати збору. Пояснюється це тим, що з 01.07.12 р. юрособи та підприємці, у тому числі платники єдиного податку, які використовують воду виключно для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб**, не повинні сплачувати збір за спецводокористування (п. 323.2, п.п. 324.4.1 ПКУ). Тому вторинні водокористувачі, які отримують воду згідно із договором на водопостачання, але використовують воду виключно на задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, не сплачують цей збір.

** Санітарно-гігієнічні потреби — це використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані (п. 323.2 ПКУ).

У запитанні вказано, що єдиноподатник має укладений договір на поставку води в приміщенні, яке здається в оренду. Отже, єдиноподатник є платником збору на спецводокористування лише за обсяги води, використані у такому приміщенні, якщо така вода використовується орендарем не тільки на санітарно-гігієнічні потреби.

Якщо єдиноподатник бажає уникнути сплати збору за спецводокористування і за використання води в приміщенні, яке здається в оренду, йому необхідно попіклуватися про те, щоб договір на поставку води в таке приміщення був укладений орендарем напряму із постачальником води. У такому разі орендодавець не буде отримувати воду за договором від водопостачальника і не буде платником збору за спецводокористування.

У цьому випадку саме орендар, який має укладений договір на поставку води, буде виступати платником водозбору, але сплачувати цей збір він буде лише у випадку, коли використовує воду не виключно для задоволення власних санітарно-гігієнічних потреб.

 

Сергій ДЕЦЮРА