28.01.2013

Про договори оренди транспортного засобу

Постанова від 18.12.2012 р. № 3-66

ОРЕНДА АВТОМОБІЛЯ
 ЗА УЧАСТІ ФОП:

нотаріус не потрібний

Постанова Верховного Суду України від 18.12.12 р. № 3-66гс12

[«Про договори оренди транспортного засобу»]

 

Постановою, що коментується, Верховний Суд України (далі — ВСУ) вкотре підтверджує свою позицію про необов’язковість нотаріального посвідчення договору оренди транспортного засобу, однією зі сторін якого є фізична особа — підприємець.

Це питання виникає у практиці господарських відносин регулярно і, як бачимо, для його вирішення часом доводиться задіяти судові інстанції аж до верховної. Причина цього — ч. 2 ст. 799 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), згідно з якою договір найму транспортного засобу за участі фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню. Мета такого законодавчого регулювання полягає в тому, щоб убезпечити звичайних фізичних осіб від дій, правові наслідки яких вони можуть не зовсім усвідомлювати. Така турбота законодавця пояснюється, серед іншого, тим, що автомобіль — джерело підвищеної небезпеки. Цей та інші юридичні нюанси здійснюваного правочину якраз і має пояснити сторонам нотаріус, а також перевірити наявність в орендодавця прав на передачу об’єкта оренди в користування.

Але коли йдеться про те, що стороною договору оренди є фізична особа в межах своєї підприємницької діяльності (і фігурує в договорі саме як підприємець), то є всі підстави звернутися до ст. 51 ЦКУ. Згідно з нею до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин. Зазначена стаття дала ВСУ підстави для висновку, зробленого в постанові, що коментується. Він має важливе практичне значення: відсутність нотаріального посвідчення не може бути використано як підставу для того, щоб вважати договір оренди транспортного засобу за участі фізичної особи — підприємця недійсним.