22.07.2013

Щодо сплати збору за користування радіочастотним ресурсом України

Лист від 10.06.2013 р. № 4602/6/99-99-15-04-01-16

РАДІОЧАСТОТНИЙ ЗБІР:

правила розрахунку збору за перший і останній місяці
дії ліцензії

Лист Міністерства доходів і зборів України від 10.06.13 р. № 4602/6/99-99-15-04-01-16

«Щодо сплати збору за користування радіочастотним ресурсом України»

 

Нагадаємо, що відповідно до п. 321.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники збору за користування радіочастотним ресурсом України (далі — радіочастотний збір), які користуються радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензії, розраховують збір шляхом добутку розміру ставки збору за 1 МГц смуги радіочастот, визначеної у ліцензії або дозволі, кількості регіонів та ширина смуги радіочастот, визначеної в ліцензії або дозволі.

Розраховувати радіочастотний збір суб’єкти господарювання мають починаючи з дати видачі ліцензії, а у разі продовження терміну її дії — із початку терміну дії продовженої ліцензії (п. 321.4 ПКУ). Тобто якщо термін дії ліцензії починається з першого числа одного місяця, а закінчується в останній день іншого місяця розрахувати розмір збору за перший і останній місяці легко: необхідно просто перемножити відповідні показники.

А от у випадку коли дата початку (закінчення) дії ліцензії не збігається із першим (останнім) днем місяця, у якому розпочинається (закінчується) термін її дії, то у суб’єктів господарювання виникає запитання: як саме слід розраховувати розмір збору за такий місяць?

Відповідь на це запитання надало Міндоходів у листі, що коментується. У ньому податківці вказали, що за такі місяці розмір збору розраховується з урахуванням терміну дії відповідної ліцензії пропорційно кількості календарних днів дії ліцензії у звітному місяці.

Щоб розрахувати розмір збору з урахуванням терміну дії ліцензії суб’єкти господарювання мають обчислити ставку збору за перший (останній) місяць дії ліцензії за такою формулою:

Со = С1 : Дм х Дл,

де Со — обрахована ставка на місяць;

С1 — ставка, визначена ст. 320 ПКУ;

Дм — кількість календарних днів у звітному місяці;

Дл — кількість календарних днів дії ліцензії у звітному місяці.

Тобто у «неповних» місяцях податківці пропонують використовувати ставку збору, встановлену ст. 320.1 ПКУ, помножену на коефіцієнт, який буде враховувати кількість днів дії ліцензії.

Розмір обчисленої ставки вказується в колонці 5 розділу 1 Податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1018 (далі — Розрахунок) і використовується при визначенні розміру збору за перший (останні) місяць дії відповідної ліцензії.

На наш погляд, підхід, запропонований податківцями, хоч і виглядає дещо незвично, але є цілком логічним і дає змогу суб’єктам господарювання правильно розрахувати розмір збору (за ті дні місяця, коли платник фактично користувався радіочастотним ресурсом).

Звертаємо увагу, що у цьому ж листі податківці наголошують: якщо суб’єкт господарювання користувався вище наведеною формулою при розрахунку розміру ставки збору, то для уникнення непорозумінь він має навести у доповненні до Розрахунку обрахунок ставки та відповідні пояснення до нього відповідно до п. 46.4 ПКУ.

 

Сергій ДЕЦЮРА