22.07.2013

Перекази із-за кордону фізособам: НБУ щодо порядку зарахування гривні від продажу валюти

Постанова від 06.06.2013 р. № 208

Перекази із-за кордону фізособам: НБУ щодо порядку зарахування гривні від продажу валюти

 

Нагадаємо, що п. 4 постанови НБУ від 14.05.13 р. № 163 (див. «БТ», 2013, № 21, с. 4) встановлено вимогу стосовно обов’язкового продажу на МВРУ надходжень із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) у сумі, яка дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 тис. гривень за місяць. Вимога щодо обов’язкового продажу поширюється на надходження в іноземній валюті 1 групи Класифікатора та в російських рублях.

І от Нацбанк роз’яснив порядок зарахування гривенного еквівалента від продажу надходжень на користь фізосіб із-за меж України:

1) банк зараховує гривенний еквівалент від продажу таких надходжень на поточний рахунок фізособи в гривнях, відкритий в уповноваженому банку, який здійснив продаж іноземної валюти;

2) якщо фізособа-отримувач переказу має в уповноваженому банку рахунок в іноземній валюті та була ідентифікована банком, то банк відкриває такій особі поточний рахунок у національній валюті. Укладання договору банківського рахунку в гривнях здійснюється під час першого звернення такої особи до банку;

3) якщо фізособа-отримувач переказу не має в цьому банку рахунків і не була ідентифікована банком, то банк зараховує гривенний еквівалент від продажу надходжень в іноземній валюті такій фізичній особі на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2909 «Інша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами банку» до часу звернення фізособи до банку для відкриття поточного рахунка в гривнях.

(Постанова НБУ від 06.06.13 р. № 208, набирає чинності через 10 днів після дня опублікування)