29.07.2013

Як підприємцям-єдиноподатникам вести облік: з копійками чи без

Відповідь на запитання

Як підприємцям-єдиноподатникам вести облік:
з копійками чи без

У Єдиній базі податкових знань представники ДПСУ надають консультацію, що приватні підприємці повинні заповнювати Книгу обліку доходів і витрат та декларацію єдиноподатника в цілих гривнях. Чи правильно це?

(м. Севастополь)

 

Форми Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат (далі — Книги), а також порядки їх ведення (далі — Порядок ведення Книги ) затверджено наказом Мінфіну від 15.12.11 р. № 1637, а Податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (далі — Декларація) — наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688.

Дійсно, як справедливо відзначає автор запитання, у ЄБПЗ* розміщено консультації, що приписують підприємцям заповнювати Книги та Декларацію в цілих гривнях (див. «На думку ДПСУ, підприємці на єдиному податку повинні вести облік у цілих гривнях без копійок»).

* Єдина база податкових знань, розміщена на сайті Міндоходів: http://minrd.gov.ua

 

На думку ДПСУ, підприємці на єдиному податку повинні вести облік у цілих гривнях без копійок

Консультація, розміщена в розділі 107.06 ЄБПЗ

«Запитання: Чи необхідно ФОП — платникам ЄП при сплаті авансових внесків з єдиного податку округлювати їх суму до гривень без копійок?

Коротка відповідь: Оскільки нарахування авансових внесків для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку першої або другої групи здійснюється органами державної податкової служби на підставі заяв таких платників, то вищезазначені платники сплачують нарахований органом ДПС авансовий внесок з єдиного податку в гривнях з копійками, а при заповненні податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця сума авансового внеску проставляється у гривнях без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами».

Консультація, розміщена в розділі 107.07 ЄБПЗ

«Запитання: Як платниками ЄП першої, другої та третьої груп відображаються кошти при заповненні книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат (у гривнях з копійками чи без копійок)?

Коротка відповідь: При заповненні книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, доходи і витрати проставляються у гривнях без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами».

Консультація, розміщена в розділі 107.07 ЄБПЗ

«Запитання: Податкова декларація платника ЄП — ФОП заповнюється у гривнях з копійками чи без копійок?

Коротка та повна відповіді ідентичні: Наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. № 1688 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.12.2011 р. за № 1533/20271, затверджено податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, де передбачено, що фінансові показники у цій податковій декларації зазначаються у гривнях.

Отже, відповідно до діючого законодавства платник єдиного податку фізична особа — підприємець при поданні податкової декларації за звітний (податковий) період зазначає свої фінансові показники у гривнях».

 

Як бачимо, аргументація представників ДПСУ будується виключно на формах Книг та Декларації, де в назві граф зазначено «грн.». Принципову відмінність, як ми розуміємо, податківці вбачають, порівнюючи Декларацію з Податковою декларацією платника єдиного податку — юридичної особи (далі — Декларація юрособи), форму якої також затверджено наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1168, де суми відображаються у «грн. коп.».

На наш погляд, цей висновок є не зовсім очевидним. Адже зазначення у формі документа «грн.» зовсім не означає, що показники тут відображаються в цілих гривнях без копійок. Особливих застережень із приводу ведення обліку та складання звітності платниками єдиного податку в цілих гривнях немає ні в Податковому кодексі України, ні в Порядках ведення Книг.

На наш погляд, правильнішим є ведення приватним підприємцем-єдиноподатником обліку у гривнях з копійками. Ґрунтуємося на тому, що згідно з п. 4 Порядків ведення Книг у такій Книзі відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. За нашим переконанням, фактично отриманою сумою доходу є вся сума, що надійшла підприємцю, тобто з урахуванням копійок, а не округлена за загальновстановленими правилами.

На сьогодні практика складається таким чином, що податкові органи приймають Декларації, заповнені як у цілих гривнях, так і у гривнях з копійками. Ще раз зауважимо: ми, усупереч позиції ДПСУ, вважаємо, що показники у Книгах і Декларації потрібно відображати в гривнях з копійками.

Зауважимо, що у юридичних осіб — єдиноподатників (четверта і шоста групи) такої проблеми немає: Книгу вони не ведуть, а у формі Декларації юрособи чітко зазначено, що вона складається у гривнях з копійками.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО