03.06.2013

Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків та зборів

Наказ від 27.03.2013 р. № 427

ПОРЯДОК ОБЛІКУ
 ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ:

унесено зміни

Наказ Міністерства фінансів України від 27.03.13 р. № 427

«Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків та зборів»

 

Наказом , що коментується, унесено зміни до Порядку обліку платників податків та зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.11 р. № 1588 (далі — Порядок № 1588). Усі корективи мають технічний характер. До найбільш значущих можна віднести такі:

1. Унеможливлено подання з власної ініціативи документів до податкового органу для взяття на облік як юридичними, так і фізичними особами (пп. 4.1, 6.2 Порядку № 1588). Тепер узяття на облік здійснюватиметься тільки на підставі відомостей, отриманих від держреєстратора. Виняток становлять лише ті особи, щодо яких відомості про реєстрацію не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. У зв’язку з цим спростилася форма заяви № 5-ОПП (додаток 8 до Порядку № 1588).

2. Уточнено порядок обліку фізичних осіб, які зареєстровані як підприємці та при цьому здійснюють незалежну професійну діяльність. Відповідно до п.п. 6.7.4 Порядку № 1588 така фізична особа обліковується в органах ДПС як фізична особа — підприємець з ознакою того, що здійснює незалежну професійну діяльність. Для цього фізична особа зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до органу ДПС за місцем постійного проживання заяву за формою № 5-ОПП з відміткою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право фізичної особи на здійснення незалежної професійної діяльності.

У довідці за формою № 4-ОПП для фізичної особи, котра зареєстрована як підприємець та при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, перед прізвищем, ім’ям та по батькові обов’язково проставляється: «Фізична особа — підприємець» і вказується вид професійної діяльності, наприклад «Фізична особа — підприємець, адвокат».

3. Передбачено, що аналізувати інформацію про діючих платників податків податківці можуть як за результатами звірянь, так і на підставі інформації від третіх осіб (п. 13.5 Порядку № 1588). І якщо буде встановлено, що юридична особа (відокремлений підрозділ юридичної особи, фізична особа — підприємець) за даними Єдиного державного реєстру має статус такої, що здійснює діяльність і при цьому не перебуває на обліку або знята з обліку у відповідному органі ДПС, то буде вжито заходів щодо отримання відповідних відомостей від державного реєстратора і взяття на облік такого платника податків.

4. Приведено термінологію, що пов’язана з обліком угод про розподіл продукції, у відповідність до оновлених положень Податкового кодексу України. Передбачено, що реєстраційний (обліковий) номер платника присвоюється інвесторам (операторам) за угодами про розподіл продукції (абз. «в» п. 2.4 Порядку № 1588). Інвестору (оператору) після узяття на облік угоди про розподіл продукції органом ДПС надсилається Свідоцтво про реєстрацію інвестора та угоди про розподіл продукції як платника податків (п. 3.10 Порядку № 1588).

Решта правок зацікавлять переважно працівників податкових органів. Так, у Порядку № 1588 відновили посилання на змінені нормативні документи: Перелік типових документів, що створюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.12 р. № 578/5, а також викладений у новій редакції Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (редакція від 22.12.11 р. № 4212-VI).

Крім того, чіткіше сформульовано порядок деяких дій, пов’язаних з обліком платників податків.

Наказ , що коментується, набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано*).

 

Влада КАРПОВА

 

* За інформацією бюлетеня «Офіційний вісник України», опублікування очікується 04.06.13 р. (http://ovu.com.ua/news).