18.03.2013

Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість програмної продукції

Лист від 25.02.2013 р. № 2787/6/15-3115

ПДВ ПРИ ПОСТАЧАННІ
ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ:

перехідні операції

Лист Державної податкової служби України від 25.02.13 р. № 2787/6/15-3115

«Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість програмної продукції»

 

У листі, що коментується, ДПСУ розглянула питання про особливості застосування пільги з ПДВ, установленої п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) для операцій з постачання програмної продукції*, у разі коли аванс за такі операції було отримано до запровадження пільги (до 01.01.13 р.), а виконання операції припадає вже на період дії пільги (після 01.01.13 р.).

ДПСУ не зрадила своєму підходу: до бази оподаткування застосовується той податковий режим, що діяв на дату нарахування податкових зобов’язань (виникнення бази оподаткування). Інакше кажучи, якщо факт отримання авансу, що є першою подією для нарахування ПДВ, був у періоді, коли послуги з постачання програмній продукції були об’єктом обкладення ПДВ, то на суму такого авансу постачальник зобов’язаний був нарахувати податкові зобов’язання незалежно від того, коли буде здійснено постачання програмної продукції. У свою чергу, на не сплачену авансом частину вартості програмної продукції, яка поставляється вже в період, коли послуги з постачання такої продукції звільнено від обкладення ПДВ, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються (незалежно від того, коли було укладено договір).

Нагадаємо, що аналогічні питання виникали й раніше, і податківці демонстрували аналогічний підхід. Наприклад, стосовно консультаційних послуг, які згідно з п.п. 196.1.14 ПКУ** у I півріччі 2011 року не були об’єктом обкладення ПДВ (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2011, № 33, с. 5; № 46, с. 8).

Також слід нагадати, що згідно з п. 198.5 ПКУ платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, за товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування.

Отже, податковий кредит, сформований щодо товарів/послуг, придбаних для створення комп’ютерних програм (що поставляється після 01.01.13 р.), потрібно буде компенсувати шляхом нарахування податкових зобов’язань.

Для тих платників ПДВ, для яких діяльність із постачання програмної продукції є виключним видом діяльності, виникне необхідність «умовного продажу» необоротних активів, придбаних з ПДВ.

 

Роман БЕРЕЖНИЙ

 

* Див. консультацію на с. 38.

** Ця норма діяла з 01.01.11 р. по 30.06.11 р. і передбачала, що не були об’єктом обкладення ПДВ: консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.