18.03.2013

Про надання роз’яснень щодо митного оформлення програмної продукції при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту

Лист від 06.02.2013 р. № 12/2-12.2/490

ПДВ-ПІЛЬГА
ДЛЯ ПРОГРАМНОЇ ПРОДУКЦІЇ

не стосується операцій
 з увезення програмної продукції

Лист Державної митної служби України від 06.02.13 р. № 12/2-12.2/490

«Про надання роз’яснень щодо митного оформлення програмної продукції при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту»

 

У листі, що коментується, ДМСУ розглянула особливості застосування пільги з ПДВ, установленої в п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ*. Нагадаємо, що відповідно до цієї норми «…тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції».

Слова «операції з постачання» є ключовими в цьому випадку. Річ у тім, що п. 185.1 ПКУ постачання товарів (п.п. «а» п. 185.1 ПКУ) та ввезення товарів на митну територію України (п.п. «в» п. 185.1 ПКУ) визначає як два самостійні об’єкти оподаткування. Відповідно і звільнення від ПДВ має передбачати обидва об’єкти оподаткування, що підтверджується, наприклад, п. 197.4 ПКУ: «…звільнення від оподаткування товарів, передбачене пунктом 197.1 цієї статті, поширюється на операції із ввезення на митну територію України». Ця норма може бути підтвердженням того, що законодавець розмежовує пільги для операцій з постачання товарів та пільги для операцій з увезення товарів. У результаті те, що написано для одних операцій, може не стосуватися інших операцій. На це звернула увагу і ДМСУ (див. «Увезення програмної продукції не пільгується»).

 

Увезення програмної продукції не пільгується

Витяг із листа ДМСУ від 06.02.13 р. № 12/2-12.2/490

«При цьому положеннями підрозділу 2 розділу XX Кодексу передбачено пільги в обкладенні податком на додану вартість як операцій з постачання товарів на території України, так і операцій з увезення товарів на митну територію України.

В той же час згідно з пунктом 261 підрозділу 2 розділу XX Кодексу тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції.

Ураховуючи вищевикладене, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції не поширюється на операції з увезення програмної продукції на митну територію України у митному режимі імпорту. Оподаткування цієї категорії товарів податком на додану вартість при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту здійснюється на загальних підставах».

 

Варто відзначити, що через свою специфіку постачання програмної продукції з-за кордону може здійснюватися не тільки шляхом її ввезення, а й через Інтернет. В останньому випадку матимемо операцію з постачання програмної продукції, а не операцію з її ввезення. Тому хотілося б почути думку ДМСУ про необхідність нараховувати ПДВ при такому способі продажу програмної продукції.

 

Роман Бережний

 

*Див. консультацію на с. 38.