04.03.2013

Про питання оптимізації адміністрування податку на додану вартість в агропромисловому комплексі

Лист від 15.02.2013 р. № 1849/5/15-3111

ПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА:

ДПСУ пояснила правила
подання декларацій з ПДВ

Лист Державної податкової служби України від 15.02.13 р. № 1849/5/15­3111

«Про питання оптимізації адміністрування податку на додану вартість в агропромисловому комплексі»

 

Нагадаємо, що нещодавно Мінфін наказом від 17.12.12 р. № 1342** (набув чинності 05.02.13 р.) затвердив нові форми декларацій з ПДВ та виклав у новій редакції Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492.

** Див. ком. «Оновлено форми звітності з ПДВ: Мінфін затвердив «універсальну» декларацію» // «БТ», 2013, № 6, с. 8.

Суть нововведень зводиться до того, що замість 4 різних декларацій (загальної, спеціальної, скороченої і переробного підприємства), відповідного комплекту додатків до кожної декларації, а також 4 уточнюючих розрахунків буде використовуватись один «універсальний» комплект бланків. Іншими словами, вищезгаданим наказом передбачено скорочення кількості податкової звітності з ПДВ шляхом переходу від 4 існуючих на сьогодні форм декларацій з ПДВ до однієї.

Враховуючи ці нововведення ДПСУ у листі, що коментується, роз’яснила правила подання оновленої звітності з ПДВ переробними підприємствами.

Зокрема, податківці зазначили, що оновлену форму декларації з ПДВ використовують як для відоб­раження результатів діяльності та проведення розрахунків з Державним бюджетом, так і для відображення діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства відповідно до ст. 209 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), діяльності переробних підприємств (п. 1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), діяльності сільськогосподарських підприємств відповідно до п. 209.18 ПКУ.

Таким чином, переробні підприємства за звітний період мають подавати дві декларації:

одну з відміткою «загальна» (з кодом 0110) — для розрахунків з Державним бюджетом, в якій, зокрема, відображатимуться операції з вивезення за межі митної території України продукції у митному режимі експорту та відповідно суми бюджетного відшкодування за звітний період. Нагадаємо, що відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, щоб переробне підприємство могло отримати бюджетне відшкодування сум ПДВ по операціях з вивезення за межі митної території України продукції у митному режимі експорту задекларувати такі суми слід у загальній декларації;

другу з відміткою про спеціальний режим оподаткування (з кодом 0140) — для відображення діяльності платника, пов’язаної з переробкою молока та тварин, закуплених у живій вазі.

Також податківці вказали, що нова форма декларації з ПДВ вводиться в дію для подання звітності з 01.04.13 р., а тому вперше використовувати оновлену форму платники ПДВ будуть для звітування за березень (I квартал) 2013 року. Подібний висновок податківці зробили в консультації, наведеній в розд. 130.25 ЄБПЗ (див. «БТ», 2013, № 8, с. 46).

 

Сергій ДЕЦЮРА